Nieuws/Lifestyle
1257455
Lifestyle

Felix met smaak

Zo wil ik Kerstmis

Thuis aten we fricandeau met kerst, of soms een braadstuk. Dat was al heel wat, totdat ik in Ierland kwam en daar heel vaak kerst meemaakte. Hemelse goedheid! Op tafel verscheen een buitenaards monster, een gigantische kalkoen die in prachtige plakjes werd gesneden. Ernaast stond een ham te glimmen en daar kreeg je ook plakjes van.

Zalm vooraf, op sodabread en gezouten boter. We aten kippenleverpaté op toast en we sneden heerlijke kaas na, die je overigens de rest van het jaar nergens kon vinden. Als afsluiting kwam de plumpudding. Intense smaak van krenten, rozijnen, zuidvruchten, noten en de whiskey die er brandend overheen was gedaan. Zachte room ernaast. Dat ging toch echt niet meer! En toch was er ruimte voor.

Jaar in, jaar uit heb ik geprobeerd die kerstfeesten in Nederland na te doen. Dan had ik weer een droge kalkoen, dan had de slager de ham niet begrepen, dan was de paté mislukt. Of iemand die kwam helpen, hielp de plumpudding in de magnetron om zeep. Altijd geweldige feesten, daar niet van. Misschien was ik de enige die het merkte, maar zo perfect als in Ierland kreeg ik het nooit.

Weet je wat altijd het allerlekkerst was? De volgende dag: twee boterhammen met kalkoen en ham en heel veel mayonaise.