Nieuws/Lifestyle
1258134
Lifestyle

Erop Uit

Sinterklaas vooruit in Dokkum

cccc

cccc

Elfstedenstad, Hanzestad, een sfeervol oud centrum... Het Friese Dokkum is de plaats waar Sinterklaas zaterdag officieel aankomt. Wij gingen de goedheiligman alvast vooruit om te kijken of hij een gespreid bedje kan verwachten.

cccc

cccc

Het is een eind naar Dokkum vanaf het midden van het land. Naarmate je dichter bij het eeuwenoude stadje komt, wordt de omgeving landelijker en de weg rustiger. Wie het pittoreske Dokkum bezoekt, kan er niet omheen dat deze ooit bloeiende handels- en havenstad een rijke geschiedenis kent.

Stadsgids Peter Sauermann weet er boeiend over te vertellen terwijl hij ons meeneemt vanaf het museum Dokkum (gevestigd in het Admiraliteitshuis) aan de Diepswal.

Lopend langs de kade zien we aan de overkant prachtige bouwwerken. Bij het Halvemaanspoortbruggetje staan we even stil. Sauermann wijst naar een eilandje op een steenworp afstand. Daar werden vroeger piraten vastgehouden die het op Dokkumse handel hadden voorzien. „Deze ruwe mannen konden niet zwemmen, vandaar dat men hen op dat eilandje gevangen hield. Vaak vonden daar ook terechtstellingen plaats. Een volksvermaak dat je kunt vergelijken met The voice of Holland, alleen rolden er toen echt koppen. Deze ijzeren brug bestond nog niet, er was een houten exemplaar. Maar tijdens een terechtstelling ging het eens gruwelijk mis. Er stonden zoveel mensen op de brug toe te kijken dat hij inzakte. Daardoor kwamen meer mensen om het leven dan er die dag werden terechtgesteld”, concludeert hij droogjes.

Bonifatius Fontein

De tocht gaat verder langs het bolwerk naar de Bonifatius Fontein, de gelijknamige bron en de kapel. Daar heeft het ’wonder van Dokkum’ plaatsgevonden, waarover De Telegraaf in de zomer van 1990 als eerste berichtte. Een echtpaar dompelde hun negen maanden oude dochtertje onder in de Bonifatius-bron omdat het kind last bleef houden van een hardnekkige hoest. Al op de terugweg naar huis bleek het kleintje daarvan verlost. Een wonder, zo meenden de ouders, die het aan de heilige Bonifatius toeschreven.

Dokkum werd op deze manier het ’Lourdes van het Noorden’. „De telefoon stond niet meer stil bij de pastoor”, zegt Sauermann. „Bizarre taferelen. Busladingen mensen kwamen vooral vanuit het zuiden van ons land op bedevaart. Deze bron werd door vele zieken gezien als een laatste strohalm. Het Vaticaan heeft zelfs onderzoek gedaan naar het wonder.”

Zoveel bedevaartgangers als toen komen er 27 jaar na dato niet meer. Maar de Bonifatiuskapel – met een fraaie binnenplaats – is nog steeds een geliefde plek voor de talrijke toeristen. Of de goedheiligman echter tijd heeft voor een bezoek aan het monument van zijn oud-collega is echter zeer de vraag.

Fietstocht

Een hapje eten zal de kindervriend echter niet kunnen overslaan. KB Food & Drinks, een hagelnieuw restaurant met een modern interieur in okergeel, bruin en groen serveert bijzondere hamburgers, smakelijke flammkuchen en een heerlijke zalmsalade. Voor ons is het even een rustpunt voordat we tegen de herfstwind in op de fiets naar de hoogste terp van Nederland (8,80 meter boven NAP) gaan.

Hogebeintum, een dorpje dat zo’n 90 inwoners heeft, werd al 600 jaar voor onze jaartelling bewoond. De terp waarop tegenwoordig nog een kerk, begraafplaats en een paar huizen staan, deed dienst totdat de dijken werden gebouwd. Het was een kunstmatige heuvel die werd opgeworpen om bij hoogwater een droge plek te hebben. Een deel werd, toen de dijken kwamen, afgegraven vanwege de zeer bruikbare, vruchtbare grond. De rest bleef bewaard. De fietstocht terug naar Dokkum gaat met de wind heerlijk in de rug onder meer via de Dokkumer Ee, bekend van de Elfstedentocht. De trekvaart waar de schaatser niet één, maar zelfs twee keer overheen gaat, want bij Dokkum moet je na het stempelen weer terug over de Ee naar Leeuwarden.

Na de fietstocht hebben wij weer trek gekregen. We kiezen voor een uitgebreid diner met een proeverijtje van desserts met een echte Dokkummer koffie (mét een scheut Sonnema Beerenburg) in stadscafé Artisante aan de Diepswal. Dit restaurant ligt vlak bij de aanlegplek van de stoomboot van Sinterklaas. Bij zijn entree in de Friese stad zit je daar eerste rang.

Maar hadden wij tot dan met ons bezoek gewacht, dan had hij wellicht onze slaapplek ingepikt bij De Koesfabriek, een gezellige bed & breakfast aan het Noorderbolwerk in de binnenstad. Want koesen (slapen op z’n Fries, eventueel zelfs in een bedstee) wil hij vast na zo’n vermoeiende intocht.

Zo kom je er

Dokkum ligt in het noordoosten van Friesland en telt een kleine 13.000 inwoners. Het stadje is een van de Friese Elfsteden en geldt als de vijfde winkelstad van Friesland. Sinds 2016 is het goed bereikbaar; dankzij de zogeheten Centrale As is de stad aangesloten op het vierbaans wegennetwerk richting Leeuwarden, Drachten en Groningen. Meer info via friesland.nl