Nieuws/Lifestyle
1270599
Lifestyle

Issaka Sawadogo wint Gouden Kalf voor Beste Acteur

Acteur Issaka Sawadogo heeft vrijdagavond zijn eerste Gouden Kalf gewonnen. Hij won het beeldje voor Beste Acteur voor zijn vertolking van personage Yaya in de film The Paradise Suite van regisseur Joost van Ginkel.

Het was de tweede keer dat Sawadogo genomineerd was voor een Kalf. De acteur kreeg het beeldje uit handen van Monic Hendrickx.

The Paradise Suite is een mozaïekfilm waar verschillende verhaallijnen die in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben, later in de film elkaar kruisen. In de film zien we hoe zes immigranten uit heel Europa vechten voor een plek in onze maatschappij.

Sawadogo, geboren in Burkina Faso, speelt sinds 2000 in prijswinnende Europese producties zoals THE INVADER (award voor Beste Acteur op Film Fest Gent 2011) van Nicolas Provost, DIEGO STAR (2013) van Frédérick Pelletier, SAMBA (2014) van de makers van INTOUCHABLES (2011), en DET VITA FOLKET (2015) van Lisa Aschan. Sinds 2012 behoort Nederland tot Sawadogo’s werkgebied. Zo beleefden de korte film ARASH (2012) van Michael Sewandono, CABO (2012) van Ivan Barbosa en DE NIEUWE WERELD (2013) van Jaap van Heusden hun première op het NFF. In 2013 werd Sawadogo tevens genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Acteur Televisiedrama voor zijn rol in IN HET NIETS (2013) van Daniel Bruce.

The Paradise Suite ging vorig jaar in première op het Nederlands festival.