Nieuws/Lifestyle
1271706
Lifestyle

Blog

Retro

De nieuwste trends zijn niets voor mij. Ik start ze niet en volg ze evenmin. Het enige hippe dat ik leuk vind is ‘retro’.

Niet omdat vroeger alles beter was, want er zijn door de jaren heel veel dingen uitgevonden of verbeterd die het leven comfortabeler maken.

Nee, het leuke van retro is simpelweg dat je vrolijk wordt van spullen waar andere mensen tientallen jaren geleden ook blij mee waren.

Jonge muze

Mijn Vlam en ik delen die liefde. Zo loopt mijn jonge muze op wolkjes sinds ze dit weekend een loodzwaar elektrisch fornuis uit het jaar kruik heeft gescoord bij de kringloop. Volslagen onbruikbaar om ook maar één hap eten op te bereiden. Maar in haar huis met een hoog nostalgisch gehalte, is het een kers op de taart.   

Als non-keukenprins ging mijn ‘retro-hart’ dit weekend echter sneller kloppen van de enorme hoeveelheid stokoude motorfietsen die ik heb gezien.

Met de buurman heb ik zijn Harley-Davidson uit ’52 opgehaald bij een vriend, die een grote garage vol heeft staan met klassieke Harleys, BMW’s en ander fraai spul.

Nationaal Veteraan Treffen

Dat was smullen, maar bij het Nationaal Veteraan Treffen werd het nog veel mooier. De jaarlijkse bijeenkomst op het Exercitieterrein in Woerden is, anders dan de naam wellicht doet vermoeden, geen terugkomdag van voormalige wapenbroeders, maar een verzameling van motorisch erfgoed.

Honderden motoren, brommers, scooters en fietsen met hulpmotor, van 25 jaar of ouder. Allemaal te bekijken, ruiken en aaien in het zonnetje. Het leuke is dat de meeste er pruttelend en ploffend door hun baasjes – soms met lange leren jas en pothelm - naartoe zijn gereden.

Distinguished Gentleman’s Ride

Zondag werd op ruim 500 plaatsen over de hele wereld the Distinguished Gentleman’s Ride (DGR) gereden. Een sponsortocht voor klassieke en verbouwde oude motoren, waarbij de deelnemers zich kleden in smoking, pak of gewoon jasje-dasje.

Ik ben in Amsterdam, de grootste DGR in ons land, gaan kijken. Het karakteristieke oude havengebied in Amsterdam-Noord was een perfecte uitvalsbasis voor de kleine 600 opgedofte motormuizen die zo’n 50.000 euro bijeen brachten voor de strijd tegen prostaatkanker.

Toen ik ’s avonds het weekend nog even de revue liet passeren, kreeg ik een berichtje van Vlam: haar fornuis dateert van begin jaren ’60.

Net als ik. En het kwartje viel. Ik ben gewoon onderdeel van haar retro-hobby…

Reageren kan onderaan dit artikel of per mail: [email protected]

Lees ook:

- Hokje 13

- Opgestoken

- Burendag

- Snoeitheet

- Ouwe Rocker

- Watertje...

- Kermis

- De aftrap