Nieuws/Lifestyle
1272975
Lifestyle

Gouden Penseel voor Lettersoep van Harriët van Reek

Het prentenboek Lettersoep van illustrator en auteur Harriët van Reek is woensdagavond bekroond met het Gouden Penseel. Zo oordeelde de Penseeljury in de Teekenschool van het Rijksmuseum.

Het Gouden Penseel is een literatuurprijs die jaarlijks wordt toegekend aan Nederlands best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. Harriët van Reek kwam dit jaar als winnaar uit de bus. "Lettersoep is een uniek boek, het ontstijgt alle tradities. Wat een genot om je met soepele sprongen tussen concrete en abstracte begrippen heen en weer te kunnen begeven. Wie er in mee kan gaan, bekijkt het leven anders", oordeelde de Penseeljury.

In de jury namen dit jaar Saskia de Bodt (voorzitter), Irma de Bruijne, Jaap Friso, Judith Hessels en Lia Reedijk plaats. Zij reikten eveneens het Gulden Palet uit, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van buitenlandse origine. Deze ging naar de Noorse illustrator Øyvind Torseter met Het gat (De Harmonie).

Met de uitreiking van de prijzen is de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum, waarin de originele illustraties van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels 2016 te bewonderen zijn, geopend. Deze is nog tot 19 februari te zien in de Teekenschool.

Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 4 oktober, wordt bekendgemaakt welke kinderboekenauteur de Gouden Griffel 2016 wint. De prijs gaat naar het best geschreven kinderboek van het afgelopen jaar.