Nieuws/Lifestyle
1273049
Lifestyle

Filmrecensie: Bastille Day

Op jacht naar terroristen

Noem het een beroepsrisico: als zakkenroller hoef je maar één keer de verkeerde te treffen. Michael heeft alleen wel hele dikke pech. In een tasje dat hij leegroofde en weggooide, zat een bom verstopt. Boem. Opeens is hij de hoofdverdachte van een dodelijke aanslag.

Binnen de kortste keren heeft CIA-agent Briar hem in de boeien geslagen. De kruimeldief legt uit dat hij geen terrorist is, maar heeft geen andere keuze dan te helpen om Parijs te redden. Hij is 'streetwise' en zou dus wel een waardevolle toevoeging kunnen zijn binnen het onderzoek. En met zijn vliegensvlugge vingerwerk weet hij inderdaad ver te komen.

Is dat geloofwaardig? Niet echt. Maar het levert wel een vermakelijke actiethriller op waarin een koele rouwdouwer en een geslepen dief de handen ineenslaan om een terroristencel op te rollen. Idris Elba speelt daarbij wel erg onderkoeld (vrijwel emotieloos), maar de gelikte dieventrucjes om criminelen om de tuin te leiden leveren geestige momenten op en regisseur James Watkins houdt genoeg informatie achter de hand om Bastille Day een aantal leuke wendingen te geven.