Nieuws/Lifestyle
1273352
Lifestyle

Buma NL-conferentie biedt unieke kans bij ’sterrenmakers’

Tophit in de aanbieding

Producer Edwin van Hoevelaak in zijn studio in Holten.

Producer Edwin van Hoevelaak in zijn studio in Holten.

Zoveel artiesten, zoveel ambitie in Nederland. Toch lukt het maar weinig artiesten écht door te breken. Op Buma NL vandaag in Den Bosch zal topproducer Edwin van Hoevelaak demonstreren hoe het werkt.

Producer Edwin van Hoevelaak in zijn studio in Holten.

Producer Edwin van Hoevelaak in zijn studio in Holten.

Het programmaonderdeel waarin Van Hoevelaak zijn kunnen zal tonen heet De Muzikale Snelkookpan, maar had evengoed ‘Zo maak je een ster’ genoemd kunnen worden. Eén artiest wordt vandaag van een kersverse, sluitend passende tophit voorzien door hem en collega-producer Holger Schwedt. Een potentiële carrièremaker. Daar komt het beroep van deze 49-jarige Holtenaar immers op neer. Een flinke muur vol goud en platina in zijn studio laat bovendien zien dat hij hier goed in is. De componist, arrangeur en producer had bijvoorbeeld een grote hand in de doorbraak van Nick & Simon.

Bedacht

,,Zo’n sound wordt bedacht”, erkent hij, daarmee toch een deel van de magie der muziek ontrafelend, aangezien hun ‘palingsound’ dus niet uit Volendam, maar Overijssel komt. ,,De muziekkeuze bepaalt al veel, maar het gaat om hoe je het neerzet. Met Nick & Simon begonnen we destijds vanaf nul. Je voelde het die maand hier in de studio gebeuren hoor. Die gasten konden zó goed zingen en wisten zó goed wat ze wilden. De songs die we voor hen gemaakt hebben, zoals Rosanne, Pak maar m’n hand en Kijk omhoog, zijn uiteindelijk bepalende hits voor ze geworden.”

,,Het mooist aan mijn werk is wanneer goeie songs de plek krijgen die ze verdienen”, aldus Van Hoevelaak. ,, Viva Hollandia was voor Wolter Kroes zo’n schot in de roos. Jij bent zo van Jeroen van der Boom ook. Die was al twintig jaar bezig toen wij tegen dat liedje aanliepen.” De belangrijkste les die hij vandaag op Buma NL gaat geven: ,,Het begint bij de muziek, die moet helemaal kloppen. Maar de rest van het plaatje óók. Het gaat om de juiste song, de juiste artiest, op het juiste moment op de goeie manier.”

Producers

Van Hoevelaak is één van de producers die je daarbij kan helpen, zoals Holger Schwedt - vandaag zijn kompaan op Buma NL - dat ook is. ,,John Ewbank is uiteraard een hele grote, Fluitsma en Van Tijn natuurlijk, Emiel Hartman in de volksmuziek. Er zijn wel 25.000 componisten in Nederland, maar er is maar een klein groepje grote producers dat ertoe doet. Al is iedereen naar hetzelfde op zoek: naar die ene zin, of noot of akkoord die een hit maakt. Waar dat in zit blijft een grijs gebied, anders hingen mijn muren nog veel voller.”

Zere plek

In de veranderende muziekindustrie is echter het tegenovergestelde het geval. Van Hoevelaak legt de vinger meteen op de zere plek: ,,Door al dat streamen en downloaden waardoor fysieke verkoop op den duur zal verdwijnen, denkt de jeugd dat muziek gratis is. Dat verandert niets aan het feit dat wij met goeie liedjes moeten komen. Maar het wordt alleen maar belangrijker om vooral ook bekend te worden, terwijl dat tegelijkertijd dus moeilijker wordt met het almaar groeiende aanbod. Vroeger gingen we naar Op volle toeren en Nederland Muziekland en hadden zes miljoen mensen je gezien. Tegenwoordig lopen een stuk meer loketjes af met artiesten, wat gewoon duurder is, terwijl inkomsten uit plaatverkoop teruglopen. Het gaat echt hartstikke goed nu met de Nederlandse muziek, kijk alleen maar naar de dancewereld. Maar we moeten dit culturele erfgoed wel blijven bewaken”, waarschuwt Van Hoevelaak.