Nieuws/Lifestyle
1274822
Lifestyle

Ouwe Jongens

Opgestoken

Ergens aan zee ligt een klein kikkerlandje. Het wordt ook wel het polderland genoemd, want over veel alledaagse zaken wordt net zo lang vergaderd tot de meeste mensen zich min of meer in gemaakte afspraken kunnen vinden.

Maar in dat landje wonen ook de Betweters, een soort mensen dat andere mensen hun wil en ideeën probeert op te leggen. Nu zijn die ideeën in de basis soms best verstandig, want een flink deel van het volk doet dingen die ongezond zijn. Er wordt veel en vet gegeten, drugs gebruikt, geestrijk vocht geconsumeerd, veel stilgezeten en gerookt.

De mensen doen die ongezonde dingen uit gemakzucht, zonder stil te staan bij de mogelijke gevolgen en soms gewoon omdat ze het lekker vinden. De Betweters wijzen mensen op hun gedrag en proberen jongeren tot een bepaalde leeftijd zelfs consumptieverboden op te leggen.

Vindingrijk

Tot zover allemaal goedbedoeld, al komt er in de praktijk weinig van terecht. Want jongeren zijn nieuwsgierig en vindingrijk, dus drank en sigaretten worden op slinkse wijze gewoon genuttigd. Drugs zijn voor het hele volk vrij simpel te verkrijgen omdat het toezicht faalt. En ongezond eten is op iedere hoek van de straat verkrijgbaar.

Er is echter één ding waar de Betweters zo fanatiek als bloedhonden op jagen: roken. Om het volk dat te ontnemen wordt alles uit de kast gehaald. Torenhoge belastingen en accijnzen. Verpakkingen worden voorzien van aanstaande doodsberichten en gruwelijke plaatjes. En tabaksproducten moeten in winkels verstopt worden achter deurtjes, zodat niemand ze kan zien en dan denken: goh, dat koop ik.

Heksenjacht

Het is inmiddels een soort heksenjacht geworden. De rokers weten heus wel dat roken ongezond is, maar geldt dat niet voor alles wat je teveel doet? Het argument dat de kosten voor de gezondheidszorg door rokers te hoog worden, kennen ze ook. Maar als iedereen zonder roken 100 wordt, wie betaalt dan de massale ouderenzorg?

En wat te denken van bijvoorbeeld gecrashte wintersporters die wekenlang van top tot teen in het gips verpakt niet kunnen werken. Wie betaalt die kosten?

Stel dat alle rokers morgen stoppen, wat doet de overheid dan met zijn ingestorte huishoudboekje? Allemaal wezenlijke tegenvragen van rokers, die balen van die fanatieke Betweters.

Big Smoke

Gelukkig zijn er nog feestjes waar je een lekkere sigaar mag opsteken, zoals afgelopen zondag bij Big Smoke van sigarenliefhebber.nl bij Jacks’ Cigarbar in Rotterdam. Gezellig bij een glaasje en een heerlijk stukje vlees van de barbecue.

De rookpolitie heeft geprobeerd om ook die traditie de nek om te draaien, maar door slim handelen van de organisatie kon het dit jaar als Little Smoke toch doorgaan. Volgend jaar wordt het weer ouderwets.

Misschien gek, maar elke opgestoken sigaar leek wel op een opgestoken middelvinger naar de Betweters…

Reageren kan onderaan dit artikel of per mail: [email protected]

Lees ook:

- Burendag

- Snoeitheet

- Ouwe Rocker

- Watertje...

- Kermis

- De aftrap