Nieuws/Lifestyle
127549605
Lifestyle

Recept van de dag: Winterklassieker uit Frankrijk

Dat gekke weer op tweede paasdag – sneeuw afgewisseld met strakblauwe luchten – deden me verlangen naar de Franse Alpen die ik dit jaar heb moeten missen.

Met de zon op het bolletje de berg af roetsjen, omgeven door dat machtige berglandschap, zo nu en dan pauzerend met een glaasje wit, genietend van een machtige Croûte au Fromage of Tartiflette…

Vooral laatstgenoemde gerecht met aardappelen, Franse Reblochon-kaas en spekjes, is met dit winterse weer wel op zijn plaats! Al kun je deze caloriebom er niet meteen af skiën/boarden.. Ach, dan maar een extra lang blokje om na deze Franse winterklassieker, waarvan het recept komt uit uit Alain Carons Bijbel van de Franse keuken.

Kook de aardappelen gaar, giet af, laat afkoelen en snijd in dikke plakken. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak de spekjes op matig vuur totdat het vet smelt, bak de sjalotjes vijf minuten mee, voeg het knoflook en tijmblaadjes toe en bak 1 minuut. Doe de wijn erbij, breng aan de kook en neem van het vuur. Voeg de crème fraîche, peterselie zout en peper toe en meng voorzichtig met de aardappelen. Doe het geheel in een ovenschaal, verdeel dikke plakken Reblochon over de aardappelen, na 20 minuten in de oven is het klaar! Serveer met een groene salade.

Nodig voor vier personen:

- 1 kg aardappelen

(Iets kruimig of vastkokend)

- 150 g spekreepjes

- 1 grote sjalot,

(dunne ringen)

- 1 teen knoflook (gesnipperd)

- blaadjes van 2 takjes tijm

- 500 ml droge witte wijn

- 2 el crème fraîche

- 2 el fijngesneden peterselie

- 250 gr Reblochon

- zout en peper