Nieuws/Lifestyle
1275883
Lifestyle

Filmrecensie: Sully

Held of mazzelaar?

Tom Hanks en Aaron Eckhart.

Tom Hanks en Aaron Eckhart.

’The miracle on the Hudson’, noemden Amerikaanse media het. Ondanks twee kapotte motoren en een gedwongen noodlanding in de ijskoude Hudson-rivier, konden alle 155 inzittenden van vlucht US Airways-vlucht 1549 het verhaal navertellen. Piloot Chesley Sullenberger werd in één klap een internationale held. Maar niet in de ogen van de lucht- en verzekeringsmaatschappij.

Tom Hanks en Aaron Eckhart.

Tom Hanks en Aaron Eckhart.

Tijdens een voorverhoor in het begin van Sully worden de problemen zichtbaar. Computersimulaties hebben aangetoond dat Sullenberger (Tom Hanks) nog tijd had om zijn kist om te draaien voor een veilige landing op het vliegveld. ’Sully’ weet zeker dat dat onmogelijk was, maar aan de telefoon met zijn vrouw (Laura Linney) is hij toch bezorgd. Als het onderzoek uitwijst dat hij een onnodig gevaar is geweest, kan hij fluiten naar zijn baan én zijn opgebouwde pensioen.

In aanloop naar de hoorzitting steekt Sully’s sobere houding af tegen alle lof en media-aandacht die hij krijgt. Intussen toont regisseur Clint Eastwood in flashbacks de noodlanding door verschillende ogen: de luchtverkeersleiding, een handjevol passagiers, reddingsdiensten die te hulp schieten, en Sully zelf. De filmveteraan haalt daarmee het maximale uit een moment dat in werkelijkheid maar een paar minuten duurde. Gefilmd in een zakelijke stijl, zonder muziek. De feiten zelf zijn spannend genoeg.

Helaas geldt dat minder voor de nasleep van het incident. Sully’s privéleven en zijn pilotenintuïtie die haaks op gevoelloze computer-analyses staat, hadden een betere uitwerking verdiend. De alom bekende feiten in Sully zijn indrukwekkend, het drama erachter minder.