Nieuws/Lifestyle
1275895
Lifestyle

Filmrecensie: Adios Amigos

Droomvakantie in rolstoel

Zon, feest en vooral mooie meiden: de drie vrienden in Adios amigos willen hetzelfde als alle jongens van hun leeftijd. Maar bij hen is dat een ander verhaal.

Philip (Yannick van de Velde) is vanaf zijn nek verlamd, Joost (Bas Hoeflaak) ziet vrijwel niets en Lars (Martijn Lakemeier) heeft een dodelijke hersentumor. Toch moeten en zullen ze met een vrouw in bed belanden.

En waar kan dat makkelijker dan in feestplaats Salou? De jongens plannen een bustrip met professionele begeleider en hebben zelfs hun ouders zover om mee te helpen met de organisatie. Maar dan gooit een bijgestelde diagnose bij Lars roet in het eten. Met zo’n korte levensverwachting moet de droomreis worden afgeblazen. Tenminste, dat vinden de vaders en moeders. Stiekem boeken de vrienden een andere begeleider die hen naar de Spaanse kust kan rijden. Dat blijkt jammergenoeg wel een norse Oost-Europese met een krakkemikkig busje te zijn.

Adios amigos is de Nederlandse remake én upgrade van het Vlaamse Hasta la vista (2009). Met een luchtig verhaal omlijst door een dikke zwarte rand, mikt ook deze versie op een lach en een traan. Alleen lukt dat dit keer beter, dankzij het nieuwe scenario van Gouden Kalf-winnares Anne Barnhoorn. Mooi uitgebalanceerd, met geloofwaardig uitgewerkte personages.

Bij dat laatste helpt ook de cast zeker mee. Vooral Yannick van de Velde als de cynische en verbitterde Philip, en Martijn Lakemeier die als Lars zijn ziekte juist zoveel mogelijk probeert weg te wuiven. Overtuigend en ontroerend spel dat tussen de regels door laat zien hoe persoonlijkheid door een aandoening wordt beïnvloed.