Nieuws/Lifestyle
1275920
Lifestyle

Westerbork-film genomineerd als documentair erfgoed

Iconisch Sinti-meisje uit Westerborkfilm

Iconisch Sinti-meisje uit Westerborkfilm

VIDEO - De Westerbork-film, afkomstig uit de NIOD-collectie en beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, is genomineerd voor het UNESCO Memory of the World Register voor documentair erfgoed.

Iconisch Sinti-meisje uit Westerborkfilm

Iconisch Sinti-meisje uit Westerborkfilm

De film van de hand van Rudolf Breslauer geeft een unieke kijk van hoe het dagelijks leven in een concentratiekamp eruit zag. In het voorjaar van 1944 legde de Joodse gevangene Rudolf Breslauer het dagelijks leven in het kamp Westerbork vast op film, in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker. Zo werden op 19 mei 1944 unieke filmopnamen gemaakt van een transport uit Westerbork.

De Westerbork-film is nooit voltooid, omdat Breslauer in september 1944 met zijn gezin naar Auschwitz werd gedeporteerd. Het ruwe materiaal is grotendeels bewaard gebleven en bevindt zich in het archief van Beeld en Geluid. Dat beeld is nu genomineerd voor het UNESCO Memory of the World Register. Fragmenten uit de film behoren tot de meest opgevraagde collectie-items voor hergebruik laat Beeld en Geluid weten.

In het najaar van 2017 wordt bekend gemaakt of de Westerbork-film in het register wordt opgenomen. Andere Nederlandse voordrachten zijn het Archief van de Amsterdamse Notarissen (Stadsarchief Amsterdam), en de correspondentie van Charlotte Sophie Bentinck (1715-1800) van het Gelders Archief.