Lifestyle/Culinair
1276402900
Culinair

Dagrecept: Salade met tomaat, feta en kikkererwten

Ik was vorige week even in Parma om te zien hoe de tomaten worden geoogst en verwerkt tot puree en sauzen. Natuurlijk hebben we er genoten van de Italiaanse keuken: fantastische ravioli met ricotta en spinazie en uiteenlopende creaties met tomaat.

Je leest er zaterdag meer over in VRIJ. Deze salade met tomaat (en onder meer kikkererwten en feta) staat binnen zeven minuten op tafel; een fijne vondst van David Frenkiel en Luise Vindahl uit hun nieuwe boek Quick + Slow (Becht). Een explosie van smaak!

Snijd de sjalot in dunne ringen, rasp de knoflook en roer dit in een saladekom met de balsamicoazijn. Snijd de grote tomaten in plakken en de kleinere doormidden. Snijd de avocado en feta in blokjes van 2 cm. Hak de munt grof en laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af.

Voeg de tomaten, komkommer, avocado, feta, munt en kikkererwten toe, samen met de olijfolie. Bestrooi met zout en peper en hussel alles door elkaar. Strooi de za’atar erover, samen met wat extra munt en dien op.

Nodig voor 4 personen:

- 1 grote sjalot (in dunne ringen)

- 2 tenen knoflook (geraspt)

- 1 el balsamicoazijn

- 300 g tomaten (kleine gehalveerd, grote in plakjes)

- halve komkommer (in grove stukken)

- 1 avocado (in blokjes)

- 150 g feta (in blokjes)

- bosje vers munt (grof gesneden, plus extra)

- zeezout en gemalen peper

- blikje kikkererwten 400 g (afgespoeld en uitgelekt)

- 2 el olijfolie

- 1 el za’atar