Nieuws/Lifestyle
1277350
Lifestyle

Vaarblog #3

Bereikbaar op de boot

Al uren staan we te klooien met draden, technisch uitziende kastjes en antennes. Hoe krijgen we het ooit voor elkaar om de boot aan de strenge ‘Pieter en Femke eisen’ te laten voldoen?

Avontuur en ondernemerschap, ze staan centraal in ons leven én de reis die we op onze motorkruiser door Europa maken.  En daarom moet ook de ‘Orca’ geloven aan onze vereisten op het gebied van onafhankelijkheid én moderne voorzieningen.

Grootverbruikers

Als ‘Floating Freelancers’, het woord zegt het al, freelancen we vanaf onze boot. Internet en bellen zijn daarom broodnodig aan boord. In één haven internetten of een mailtje tussendoor via de telefoon is goed te doen, maar wat als je grootverbruiker bent door heel Europa? Dus ook op de stille watertjes buiten kleine dorpjes, waar geen wifi-voorzieningen in de lucht hangen?

We gingen op zoek naar een antwoord en bleken de tijd vooruit te zijn: vanaf juni volgend jaar zijn databundels door heel Europa geldig en zijn de mogelijkheden legio. Maar gezien onze terugkomst rond die tijd zal zijn, was dat wat laat. Op zoek naar alternatieven…

Netflixbehoefte

Voorop staat de snelheid én de (nagenoeg) onbeperkte data-bundel. Daar liepen we al snel op vast: door de aard van ons werk zijn we al gauw 1GB per dag verder, en dan hebben we nog niet eens naar Netflix gekeken (jaja, een eerste levensbehoefte dezer dagen). We kwamen terecht bij satelliet aanbieders voor de riviercruises (“gegarandeerd bereik, slechts €3000 per maand”), extra databundels voor op onze telefoons (op voordat je Facebookpagina is geladen) en dubieuze internationale netwerken die je enkel telefonisch in moeilijk Engels-met-accent toelichten wat ze je precies kunnen bieden. Hmm.

Oplossingen: altijd online

Gelukkig zijn we niet voor één gat te vangen. We besloten het op te knippen, een oplossing voor in Nederland en een oplossing voor in het buitenland. Voor het internetten in Nederland hebben we een, op het oog, doodgewoon modem staan.

Met een kabeltje loopt het door het staal van de boot naar buiten, in de mast een antenne. Het is een 4G-modem, in dit geval met een bundel van T-Mobile. Zij zijn gestart met het ‘4G voor thuis’ experiment, waarbij je zonder het aanleggen van kabels kunt internetten. Het enige dat je nodig hebt is stroom. Mijn verwachtingen waren niet zo hoog, maar ik moet zeggen: het gaat soms nog sneller dan thuis. Bijzonder, zeker gezien het feit dat we momenteel in een dorp liggen, zonder al te veel mobiel bereik.

Bitebird

Daarnaast voor het buitenland, vooralsnog blijft dit lastiger als je een budget hanteert. Voor ons staken er twee bovenuit: Bitebird, een nieuw product van KLM, en Tep Wireless, van een Engelse producent. De keuze ging naar het laatste apparaatje, waarmee je zelf kiest waar en wanneer je online gaat – over de hele wereld.

Het voordeel van deze laatste is dat je nergens aan vast zit, je koopt per dag. En die dag ben je dan onbeperkt online. Fijn als je niet op elke MB hoeft te letten dus! Ook dit gaat soepel en zo blijven we altijd bereikbaar voor opdrachtgevers, familie en vrienden. Enneh, ook een beetje voor Netflix natuurlijk.

P.s: ontzettend bedankt voor de leuke reacties en hulp naar aanleiding van onze column over de pech en de crowdfunding – daar zijn we erg dankbaar voor en blij mee!

Over Femke:

Pieter Tiller en Femke Hovinga, al circa drie decennia onervaren watersporters, springen letterlijk en figuurlijk in het diepe. Als ‘Floating Freelancers’ willen zij door Europa varen terwijl ze doorwerken als marketeer en schrijver. Ze kochten een klusboot uit 1985: motorkruiser Orca. Op dit blog schrijven ze eens per twee weken over hun avonturen.

Dit blog wordt mede mogelijk gemaakt door T-Mobile

Meer blogs van Femke:

Blog 1: Met een Ocra een jaar door Europa

Blog 2: In het huwelijksbootje