Nieuws/Lifestyle
1277642
Lifestyle

Filmrecensie: ’Free state of Jones’

Wijdlopige geschiedenisles

Laf is hij bepaald niet. Toch ontvlucht Newton Knight (Matthew McConaughey) tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog het front. Hij deserteert uit het Zuidelijke leger en duikt onder in de moerassen, waar hij hulp krijgt van ontsnapte slaven als Moses (Mahersala Ali).

Door een toestroom van lotgenoten groeit hun kleine gemeenschap langzaam uit tot een troepenmacht om rekening mee te houden. Onder aanvoering van Knight roepen zij zelfs hun eigen vrijstaat uit, waar iedereen – blank, zwart en gekleurd – gelijk is.

Regisseur Gary Ross, eerder verantwoordelijk voor de eerste Hunger games-film, baseerde Free state of Jones op historische feiten. Heel veel historische feiten zelfs, iets wat hij met oude foto’s en flinke sprongen in de tijd onderstreept. Dat haalt niet alleen de vaart uit het verhaal, het wordt er ook nogal lang en wijdlopig door. Hoe goed verzorgd hij dat alles ook in beeld brengt. De cineast wil te veel vertellen en heeft daarbij verder de handicap dat zijn nationale geschiedenis niet de onze is. De achtergrondkennis die deze film veronderstelt zal bij veel niet-Amerikanen dan ook ontbreken. Evenals een gevoel van betrokkenheid.