Nieuws/Lifestyle
1277644
Lifestyle

Filmrecensie: ’Captain fantastic’

Eigenzinnige opvoeding

Pa en ma hadden in Captain fantastic zo hun eigen gedachten over opvoeden. Verstopt in de bossen brachten ze die ook in de praktijk. Tot een treurige ontwikkeling het gezin dwingt om de confrontatie aan te gaan met de gewone wereld.

Viggo Mortensen, charismatisch als altijd, geef gestalte aan titelheld in deze tweede film van schrijver-regisseur Mat Ross (28 Hotel rooms). Als vader Ben leert hij zijn zes kinderen te overleven in de wildernis, maar daarnaast voorziet hij hen ook van een indrukwekkende hoeveelheid intellectuele bagage. Verder geloof hij in absolute eerlijkheid. Wanneer hun moeder – die zich eerder wegens manisch depressiviteit liet opnemen - een eind aan haar leven heeft gemaakt, vertelt hij dat zijn snikkende kroost zonder veel omhaal.

Haar ouders willen haar laten begraven, wat indruist tegen alle principes waar Ben en zijn vrouw voor stonden. In een voormalige bibliotheekbus trekt hij er daarom met zijn kinderen op uit om dat te voorkomen. Dat leidt tot allerlei verwikkelingen, die soms grappig zijn, soms pijnlijk, maar bovenal volkomen ongeloofwaardig. Captain Fantastic schildert het bestaan van deze moderne hippies zo overdreven kleurrijk af, dat het pijn gaat doen aan je ogen. Geforceerde schattigheid en vals sentiment geven deze film vervolgens de nekslag.