Lifestyle/Culinair
1278527592
Culinair

Felix met smaak

Voedselbos de nieuwe rage

Voedselbos is de rage op het moment. Daarover zijn prachtige reportages te zien. Als je die jubelzangen leest, geloof je bijna dat in ieder geval Noord- Frankrijk al één groot voedselbos is. In de droogte van afgelopen jaar lieten drone-opnames een stukje sappig groen zien midden tussen de verdroogde monocultuur, in de Flevopolder, dacht ik.

Het gedachtegoed komt bij mij binnen als een gebed bij een dominee. Als er ergens zand is, dan probeer ik er iets op te laten groeien. Volgens twee regels: eerst kijken wat de natuur zelf voor ogen heeft. Verder zoveel mogelijk met en naast en door elkaar heen planten, want planten houden van elkaar.

Vorige week ging de negende boom in onze kleine voortuin. Naast vijgen en olijven, drie appels (waaronder de vluchteling die zijn land is uitgezet en gewoon op de inrit stond), twee kersen en twee pruimen. Nu heb ik het plan om er een baan zomerweide te zaaien en om daarnaast een heuveltje als windbreker, met bessen erop, op te werpen.

Toen het ik plantengat voor de vluchteling maakte, besefte ik dat het er te veel voor optimale oogst zijn en daarna realiseerde ik me dat dat juist onze ziekte is: optimale oogst. Lekker groen en naast elkaar. En een appeltje als het zo uitkomt. Mijn bos.

[email protected]