Nieuws/Lifestyle
1282108
Lifestyle

ADE opent knus met opera

Voor het eerst in haar geschiedenis is het Amsterdam Dance Event (ADE) dit jaar van start gegaan met een Opera. De Nationale Opera, ADE en producer Sjamsoedin (Nobody beats the drum) hebben de handen ineen geslagen voor wat zij noemen een ‘opwindende en meeslepende’ show.

Voor de locatie gelden deze superlatieven niet. Bij Noorderlicht op de NDSM-Werf is een knusse circustent neergezet die met 200 bezoekers tot de nok gevuld is. Sjamsoedin remixte woensdagavond muziek van Anat Spiegel tot een korte dance-opera waarin een man vanuit de verre toekomst terugkijkt op het heden om zo de huidige tijdsgeest te verbeelden.

Nieuw publiek bereiken

De kwaliteit van de productie is prima. De acteurs en percussionist op het podium zetten een prestatie van formaat neer. Door slim gebruik te maken van een raampartij van de bestaande bebouwing naast de tent ontstaat een podium met een spannende diepte. Met dance heeft het echter bar weinig te maken, daarvoor wordt de pulserende beat te vaak onderbroken door operazang.

De nog steeds groeiende populariteit van dance leidt er toe dat iedere culturele instelling in Amsterdam graag een graantje meepikt. Zo ook het beroemdste operagezelschap van Nederland. Dance en het ADE worden gebruikt om een nieuw publiek te bereiken.

Klassiek tintje bij Henrik Schwarz

Eerder op de avond had ADE ook al een klassiek tintje tijdens de show van Henrik Schwarz. De Berlijnse producer kan gezien worden als één van de grootste vernieuwers binnen de hedendaagse dance. In de Melkweg trad hij aan met het jazz en pop georiënteerde Metropole Orkest. Andere grote artiesten die de eerste avond en nacht van het ADE optreden zijn Len Faki, Olivier Heldens en Craig David. Ook wordt de volledige top 100 van de DJ Mag lijst gepresenteerd.