Nieuws/Lifestyle
1285758
Lifestyle

Blog

Klussen

Bij doe-het-zelf-programma’s op tv als ‘Help, mijn man is klusser’ kan de door de man des huizes aangerichte puinhoop niet groot genoeg zijn.

Verzakte vloeren, verkeerd aangesloten leidingen, scheve muurtjes of lekkende daken; allemaal een genot om naar te kijken. Zolang je niet zelf de hoofdpersoon bent.

De grote vraag is waarom mannen dat soort klussen op zich nemen. Besparing van kosten zal een belangrijk doel zijn, al valt dat achteraf vies tegen als de rekening van Jan de Vakman voor het broodnodige herstelwerk in de bus valt. 

Daarnaast zit het in de genen. Vrouwen hebben een natuurlijke nesteldrang om met allerlei frutsels het huis ‘gezellig’ te maken.

Mannen wordt het bouwen met de paplepel ingepropt, middels Hamertje-Tik en Meccano-dozen die ze krijgen van hun ouders of de onlangs in opspraak gebrachte kindervriend uit Spanje.

Zo ontwikkelt zich de mannelijke wens om te scheppen. Zodat eerst mama je de hemel in prijst en later het eigen vrouwtje trots naar je opkijkt.

Althans in de regel, want er zijn uitzonderingen. Zo had ik vroeger een goede vriendin die handiger was dan al mijn vrienden bij elkaar. Helen werkte achter de bar in mijn stamkroeg, met haar vuilnisbakkenterriër Gajes slapend op een krat bier.

En als madam geen meters bier tapte, dan verbouwde ze haar huis en repareerde haar bestelbus, lelijke eend of motor. Altijd met roodgelakte nagels, maar wel met een zwart randje wagensmeer of  wat gruis in het haar. De ’enige echte kerel’ en daarom erelid van ons mannen-stap-genootschap: de Leidsche Katerclub.

Ik moest aan haar denken, toen ik toch maar eens mijn kapotte wasdroger onderhanden heb genomen. Ruim een jaar geleden is er een cruciaal onderdeeltje doorgebrand. Uiteraard niet lang na het verlopen van de garantietermijn.

Sindsdien bedien ik mij van ouderwetse droogrekken. Buiten in de zon, prima. Maar als de was binnenhangt, wordt mijn oude huis een grote klimaatkamer.  Goed voor de sigaren, maar die roken beroerd als je steeds moet hoesten door het vocht.

Omdat ook in mij de knutselbehoefte smeult, heb ik een reparateur gezocht die louter het doorgebrande onderdeel maakt. Volgens de beschrijving op zijn website is het verder zelf repareren een koud kunstje.

Als de gefixte printplaat terug is, de handleiding gewoon in omgekeerde volgorde doorlopen en de wasdroger snort weer als nieuw…

Natuurlijk.

Kent u dit mopje nog? Een gezagvoerder tegen zijn luchtreizigers: ,,Dames en heren, welkom aan boord. De zon schijnt, de lucht is blauw. We vliegen op de automatische piloot. Maar geen zorgen, er kan niets misgaan, misgaan, misgaan...’’ 

Tot volgende week. Of niet.