Nieuws/Lifestyle
1289298
Lifestyle

Vaarblog

Van straatarm naar superjacht regatta

Joshua en zijn Katia

Joshua en zijn Katia

Katia en ik landen in Sardinië. De afgelopen 14 maanden zeilden we met onze zeilboot in de Stille oceaan waar we tientallen tropische eilanden bezochten met mensen die in hutjes leven onder de palmbomen. Geld hadden de mensen in de Stille Oceaan vaak niet. Nu zijn we in Sardinië en gaan onderweg naar de luxueuze Costa Smeralda; een kust ontwikkeld voor en door miljardairs. Het contrast kon niet groter zijn. We zijn hier om de prestigieuze Loro Piana superjacht regatta te varen.

Joshua en zijn Katia

Joshua en zijn Katia

Wat zijn superjachten?

Superjachten zijn privé motor of zeiljachten langer dan 30 meter, tussen de €5 miljoen en €540 miljoen euro, volledig bemand door een professionele bemanning. De goed betaalde bemanning zorgt dat het de rijke eigenaars aan niets ontbreekt. Ze varen het schip van de ene exclusieve plek op de wereld naar de andere, en zorgen voor excellente service aan boord. Katia en ik werkten regelmatig als bemanning op superjachten in het Caribisch gebied.

Warme ontvangst

We worden op het vliegveld warm ontvangen door de eigenaar van Olivier Yacht Services Sardinië, onze gastheer voor ons 10 daagse verblijf. Olivier was onze agent in het Panama kanaal voor de transit van onze eigen (kleine) boot en werd ons aangeraden door een bevriende superjacht kapitein. Inmiddels is Olivier een vriend van ons. Het superjacht wereldje is een klein wereldje hoewel er meer dan 5000 superjachten wereldwijd rondvaren.

 

Loro Piana regatta en Volvo Ocean zeilers

Een superjacht regatta wordt gevaren omdat de eigenaars plezier willen maken; er is geen prijzengeld. Maar vergis je niet, de competitieve eigenaar willen natuurlijk dat hun jacht wint. De eigenaars vliegen daarom gemiddeld 20 professionele zeilers in, onder meer van de Volvo Ocean race. De racecrew verblijft in hotels. Katia en ik racen mee aan boord van Tempus Fugit waar 20 mensen worden ingevlogen waarvan 4 Volvo Ocean race veteranen zijn.

Heerlijke week

We zeilen vijf dagen aan boord van Tempus Fugit, een prachtig hout-epoxy schip. Het zeilen in Sardinië is schitterend en we genieten van de uitzichten langs de kust. Tijdens het racen zoemen de helikopters regelmatig boven ons om te filmen en varen veel RIB’s rond om de beste foto’s en film voor de eigenaars te schieten. Het bevalt goed en ik word terug gevraagd als racecrew voor de Palma Superyacht regatta in Palma de Mallorca.

 

Werken op superjachten

Terwijl Katia en ik graag op superjachten werken, blijkt uit een steekproef onder 400 superjacht bemanning, dat slechts 4% van de vaste bemanning Nederlands is. Dat terwijl meer dan 19% van de superjachten in Nederland wordt gebouwd. Het is zonde want met dit werk kom je op fantastische plekken, en het instapsalaris van €3000,- per maand is riant. Bovendien hoef je zeker op motorjachten niet te kunnen zeilen om er te kunnen werken. In samenwerking met de Enkhuizer Zeevaartschool geven Katia en ik daarom deze zomer trainingen om onze ervaring te delen, en jongeren te leren hoe je in deze prachtige branche instroomt. Je kunt op onze site meer lezen over de training werk op een superjacht. En Geniet ondertussen van deze prachtige beelden van de Loro Piana regatta:

Over Joshua

Joshua vertrok vijf jaar geleden met zijn zeilboot Hope uit IJmuiden en zeilt rond de wereld. Hij ontmoette Katia tijdens een langevakantie op Kaapverdie op Katia’s eiland Sao Vicente. Ze werkten daar samen een jaar als kapitein en stewardess op luxe jacht Perseverance en zeilden daarna verder met hun boot Hope. Ze zeilen samen de wereld rond en schrijven en vloggen regelmatig voor VRIJ. Het stel komt regelmatig naar Nederland en geeft trainingen en lezingen.

Joshua zeilt de wereld rond met verstaging van CS-Rigging