Nieuws/Lifestyle
1289331
Lifestyle

‘Niemand weert theaterstuk FIFA Blatter’

Paul R. Kooij in de rol van Sepp Blatter

Paul R. Kooij in de rol van Sepp Blatter

Producent Janke Dekker is ervan overtuigd dat de theatervoorstelling FIFA Blatter, de val van de voetbalkeizer door niemand te verbieden valt.

Paul R. Kooij in de rol van Sepp Blatter

Paul R. Kooij in de rol van Sepp Blatter

Zelfverzekerd presenteerde ze maandag in Amsterdam de kritisch satirische voorstelling over de corruptieschandalen bij de FIFA en oud-voorzitter Sepp Blatter.

Vorige week besloot Dekker de preview uit te stellen na een intimiderend telefoontje van iemand die ‘namens een direct betrokkene’ inzage eiste in het script. Ze maakte een pas op de plaats. Maar tot op de dag van vandaag heeft ze geen aangetekende brief hierover ontvangen. "We hebben ondertussen met onze advocaat overlegd, die heeft het script ingezien. Wat wij doen valt onder satire en alles wat we noemen is op basis van informatie die toch al op straat ligt”, zegt Dekker.

De muzikale zwarte komedie FIFA Blatter heeft onlangs als ondertitel De val van de voetbalkeizer gekregen. "De oorspronkelijke titel FIFA Blatter dekte de lading niet meer helemaal. De voorstelling gaat letterlijk over de val van Sepp Blatter’’, zegt Dekker.

Koningsdrama

Regisseur en scenarist Tom de Ket omschrijft de voorstelling als een hedendaags koningsdrama. Dekker: "Blatter is een combinatie van King Lear en Richard III. King Lear kon geen afstand doen van zijn troon en kwam daardoor op gruwelijke wijze ten val. Richard de derde was een koning die zonder enige vorm van geweten een mes kon steken in de rug van trouwe volgelingen.”

Acteur Paul R. Kooij vertolkt de hoofdrol. Dekker: "We zochten geen imitator, maar een veelzijdige acteur, omdat Sepp Blatter een kleurrijke figuur is. Hij begon zijn carrière als weddingsinger, als entertainer. We hadden een acteur nodig die dat in zich had. Paul doet dat subliem.” De overige rollen worden gespeeld door Cees Geel, Mohammed Azaay, Peter Drost en Lotje van Lunteren.

De voorstelling gaat op 16 januari in première in Schouwburg Het Park in Hoorn. De aansluitende tournee wordt op 30 april afgesloten in de schouwburg van Almere. Aansluitend op een aantal voorstellingen zijn er talkshows over de betekenis van voetbal in de maatschappij. Op de avonden van Voetbal International gaan de auteurs van het boek Eindspel hierover met gasten in gesprek. Tom Egbers leidt de overige talkshows met lokale politici en clubbestuurders.