Nieuws/Lifestyle
1289616
Lifestyle

Van Gogh tot leven gewekt

AMSTERDAM - Vincent van Gogh wordt filmisch tot leven gewekt in de stijl van zijn eigen schilderijen. Vijf jaar lang werkten 115 hobbyschilders aan Loving Vincent. De eerste minuten van deze geschilderde animatiefilm werden vrijdagavond vertoond in het Amsterdamse Van Gogh Museum.

Loving Vincent gaat over de laatste dagen van de wereldberoemde kunstschilder. Was het zelfmoord, moord of misschien toch een tragisch ongeluk? Al decennia lang houdt de dood van kunstschilder Vincent van Gogh historici, wetenschappers, schrijvers en bewonderaars bezig. Ook de Poolse kunstenares en animatieregisseuse Dorota Kobiela was sinds haar studie aan de kunstacademie in Warschau al geïnteresseerd in het mysterieuze einde van de Hollandse meester. Met haar eveneens regisserende echtgenoot Hugh Welchman besloot ze Loving Vincent te maken, een in de stijl van Van Gogh geschilderde reconstructie van de laatste dagen van de kunstschilder.

Tijdens een sneakpreview in het Van Gogh Museum beleefden de eerste twintig minuten van dit even prestigieuze als prachtige project hun wereldpremière. In Loving Vincent volgen we het fictieve personage Armand Roulin, een jongeman die van zijn vader een condoleancebrief moet bezorgen bij Theo van Gogh, de broer van de zojuist overleden Vincent. Onderweg naar Parijs ontmoet hij diverse mensen die de post-impressionist gekend hebben: zijn huisarts, zijn verfleverancier en de veerman die hem naar zijn favoriete schilderplekje aan de rivier Oise bracht. Alle verhalen die zij vertellen, brengen Roulin aan het twijfelen over de ware toedracht van Vincents dood.

Detective-noir

,,Vincent van Gogh was de Kurt Cobain van de 19e eeuw: een getormenteerd artiest wiens werk tot de verbeelding sprak,” zegt Oscarwinnaar Welchman ( Peter & the wolf) na de voorvertoning. ,,Geen wonder dat veel mensen gefascineerd zijn door zijn geheimzinnige dood. Op basis van 800 brieven en 120 schilderijen van Van Gogh hebben we daarom een verhaal bedacht dat wegkijkt als een detective-noir. Vervolgens hebben echte acteurs eerst de scènes gespeeld, waarna 115 hobbyschilders uit 21 landen alle 65.000 frames van de film met de hand hebben ingeschilderd. Uiteindelijk heeft dat een spannend drama opgeleverd waarin beroemde werken als De Sterrennacht en Caféterras bij Nacht te herkennen zijn.”

Om dezelfde olieverftechniek als Van Gogh onder de knie te krijgen, gingen alle schilders van Loving Vincent in de leer bij experts van het Van Gogh Museum. Eén van die specialisten was Teio Meedendorp. ,,Wij hebben vooral aan informatievoorziening en kennisoverdracht gedaan,” zegt de kunsthistoricus en onderzoeker van het museum. ,,Als je naar een schilderij kijkt, zie je eerst de buitenkant, het tafereel. Maar ook de onderlaag van een werk is van groot belang. Zo kan de verfopbouw voor fellere kleuren of betere reliëfwerking zorgen. Dat hebben de schilders van Loving Vincent uitstekend opgepikt. Je moet hun werk niet gaan vergelijken met de échte Van Goghs. Maar het zijn wel prachtige, zelfstandige schilderijen geworden die duidelijk op het werk van Van Gogh zijn geïnspireerd.”

Stress

Intussen is Welchman blij dat zijn Loving Vincent in het voorjaar van 2017 eindelijk in de bioscopen gaat draaien. ,,Vijf jaar lang heeft dit project mijn vrouw en mij veel stress en nachtmerries gekost. Er was lang onzekerheid over het uiteindelijke budget van 5.6 miljoen dollar. Daarbij was de werkdruk elke dag weer ontzettend hoog. Maar gelukkig heeft ons huwelijk alle stormen doorstaan. We gaan nu eerst bijslapen, afkicken van het vele pizza eten en lekker sporten om weer fit te worden.”