Nieuws/Lifestyle
1292619
Lifestyle

Sting geeft mini-optreden voor Nederlandse fans

Sting bij zijn optreden zondag in Parijs poppodium Bataclan.

Sting bij zijn optreden zondag in Parijs poppodium Bataclan.

Sting heeft vandaag een flitsbezoek aan Nederland gebracht en trakteerde een handvol gelukkige fans in Club Ziggo op een paar nummers van zijn nieuwe, vrijdag verschenen album 57th & 9th.

Sting bij zijn optreden zondag in Parijs poppodium Bataclan.

Sting bij zijn optreden zondag in Parijs poppodium Bataclan.

Gordon Sumner zoals Sting echt heet, speelde vier nummers van zijn nieuwe plaat waarop hij teruggaat naar de rock uit de tijd van The Police. „Ik ben klaar met mijn experimenten van de laatste jaren”, zei de Britse zanger die al uitstapjes maakte naar klassieke muziek en eerder een hele plaat vulde met 16e eeuwse luitmuziek. „Ik ga nu terug naar mijn roots.”

„Mensen vertellen me dat dit nieuwe album net klinkt als The Police. ’Nou’, grap ik dan ’ik zát toevallig in The Police.’” Tot grote vreugde van de aanwezige fans die een prijsvraag hadden gewonnen van Ziggo en Radio 2, zong Sting ook een oudje: Message in a bottle. Het refrein - „ I’ll send an S.O.S.” - werd hard meegezongen.

Q & A

Ook was er tijd voor wat, vooraf door zijn management geselecteerde vragen uit de zaal. Sting bleek bijvoorbeeld zeer gesteld te zijn op Amsterdam, waar hij in april een concert geeft in het kader van zijn 57th & 9th Tour. „De grachten inspireren me. Ik wandel er graag langs. Ze maken me melancholisch, maar op een goede manier. Amsterdam is een poëtische stad.”

Wereldberoemd of niet, Sting kan overal zonder problemen rondwandelen. „Ik bezit de speciale gave me onzichtbaar te kunnen maken. Ik ga de straat op zonder bodyguards en entourage, houd een normaal tempo en houding aan. Soms herkennen mensen me en komen me vertellen dat ze mijn muziek goed of juist knudde vinden. Maar meestal word ik helemaal niet herkend, ook middenin New York niet. Ik vind dat prima want eigenlijk ben ik een heel verlegen persoon.”

Hij vertelde dat hij 57th & 9th in drie maanden had opgenomen, voor zijn doen zeer snel. „Die deadline geeft de plaat een zekere urgentie mee.” Sting snijdt enkele maatschappelijke onderwerpen aan. „ One fine day is een ironisch lied over het klimaat. Ik bid dat milieu-activisten het helemaal mis hebben, dat het allemaal wel meevalt met de vervuiling. Nou, dat is natuurlijk totaal niet zo.”

Iconen

50,000 gaat over acceptatie. „Onze culturele iconen gaan dood: David Bowie, Prince, Glenn Frey van The Eagles, Leonard Cohen. Mensen denken dat popsterren onsterfelijk zijn, maar we gaan dood net als iedereen.” Met 65 jaar zegt Sting zelf voorlopig niet van plan te zijn ertussenuit te knijpen.

Hoewel hij het mini-optreden eindigde met het gevoelige nummer The empty chair over de door IS onthoofde journalist James Foley, was het een minder beladen optreden dan de dag ervoor in Parijs. Sting trad daar als eerste artiest op in de verbouwde Bataclan, het poppodium waar terroristen vorig jaar 90 mensen vermoordden.

De avond begon met een minuut stilte uit respect voor de doden en de nabestaanden. „Een moeder hield een foto van haar omgekomen zoon omhoog.” Sting benadrukte de kracht van muziek. „Die heeft de kracht om te helen. Uiteindelijk werd het een mooie avond, ook al begon-ie somber. Dat is wat muziek kan doen.”