Nieuws/Lifestyle
1294080
Lifestyle

Helga Ruebsamen (82) overleden

Schrijfster Helga Ruebsamen is maandagnacht op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar uitgeverij dinsdag aan de Telegraaf.

"We treuren om de dood van een van de grootste stilisten en schrijvers van de naoorlogse literatuur", aldus Mizzi van der Pluijm, directeur-uitgever van Atlas Contact. "Helga Ruebsamen wist in haar verhalen en romans als een toverfee de wereld mooier te maken. De werkelijkheid vond ze zelf vaak maar saai. Ze was een verhalenverteller pur sang, met een grote dosis ironie en zelfspot."

De schrijfster kwam als dochter van een Nederlandse moeder en een Joodse, Duitse vader, naar Nederland vanuit in Nederlands-Indië. Al gauw brak de Tweede Wereldoorlog uit en moest het gezin onderduiken. In 1964 debuteerde ze met de verhalenbundel De Kameleon, gevolgd door de roman De Heksenvriend en de verhalenbundel De Ondergang van Makarov. In 1988 verscheen het succesvolle Op Scheveningen. Negen jaar later volgde haar grote Indische roman Het lied en de waarheid, deels gebaseerd op haar jeugd in het koloniale Indië. Ze ontving voor deze roman de F. Bordewijk Prijs.

Voor haar hele oeuvre werd ze in 2001 bekroond met de Annie Romein-prijs en twee jaar later met de Anna Bijns Prijs. Haar laatste publieke optreden vond plaats op 6 maart 2014 bij Hier is...Adriaan van Dis.