Lifestyle/Reizen
1295078654
Reizen

Check-in

Lezersreacties: deze Hollandse producten gaan altijd mee op reis

Elke week peilen we via Telegraaf.nl/lifestyle de mening van onze lezers over een reisonderwerp. Deze week: welke Hollandse producten gaan altijd mee op vakantie?

Kaas, pindakaas, pannenkoeken, stroopwafels, drop, hagelslag. Ik ben er dol op! Maar ik kan ook wel even zonder. Hollandse producten laat ik dus lekker thuis, maar dat geldt niet voor het merendeel van onze lezers.

Zo laat Ton Peters weten dat hij in het buitenland beslist niet zonder Hollandse kaas kan. Hij neemt dan ook een groot stuk mee, mét kaasschaaf. Maar ook speculaas en hagelslag gaan in de bagage. Petra Tieleman zorgt er altijd voor dat zij drop in haar koffer heeft en Hans Putman pakt zelfs haring, paling en gerookte makreel in.

Vanuit Los Angeles schrijft Richard Pastoor die 35 jaar geleden naar de VS emigreerde, gelukkig niets te hoeven missen. „Hier zijn stroopwafels te koop. Er zit ook een Nederlandse winkel in de buurt voor drop, frietsaus en knoflooksaus, kroketten en alle koekjes die je maar zou willen.”

Luciano snapt die liefde voor Hollandse producten niet zo goed. „In het buitenland wil ik alles uitproberen”, schrijft hij. „Laten we eerlijk zijn: zo bijzonder is onze onze keuken niet. Ik neem liever van alles mee terug uit het buitenland!”

„Het gezegde ’Wat de boer niet kent, dat eet hij niet’ klopt wel”, stelt Gonnie Henriks. Zij moest vorig jaar lachen om Nederlanders die ze in Marokko tegenkwam. „Ze hadden in de vriezer van hun camper zuurkool liggen. Mét rookworst!”

Kruidenboter

Op vakantie barbecueën wij graag en voor ons hoort daar kruidenboter bij. Helaas zijn we dat in het buitenland nog niet tegengekomen. Daarom nemen we altijd kruidenmix mee zodat we zelf kruidenboter kunnen maken. Ook koffiemelk, pindakaas en een zakje guacamolemix gaan mee; lekker voor bij de wraps.

Angela van Leeuwen

Ontdekken

Afgelopen zomer was ik met mijn 7-jarige dochter op Kreta. Ik had geen Nederlandse boodschappen meegenomen, want het is hartstikke leuk om in lokale winkels of op markten te ontdekken wat er te koop is. In de plaatselijke restaurantjes kun je lekker eten! Mijn dochter vond de courgettebloemen het lekkerst.

W.J. van den Akker

Anders

Enkel een pakje espresso koffie, pak thee, wat kruiden en olie gaan mee. Als de koffie of thee op is, kopen we dat op onze bestemming. Dat vinden wij zo leuk aan reizen: inkopen op lokale markten doen en anders eten dan thuis.

Gonnie Hendriks

Pannekoeken

Als ik op vakantie ga, neem ik altijd pindakaas, hagelslag, muesli, pakjes maaltijdmix van Knorr, koffie en pannenkoekenmix mee. Wij hebben een huis in het buitenland waar we twee maanden achtereen blijven. Zolang kan ik niet zonder de Hollandse lekkernijen! Zelfs speculaas en pepernoten gaan mee.

Lia Schooneman

Niet sjouwen

Ik neem nooit iets mee uit Nederland, want ik vind de boodschappen in het buitenland meestal goedkoper. Het scheelt je veel gesjouw en het is toch ook veel leuker om het eten in het buitenland te leren kennen?

Netty van Stenus

Uitdelen

Standaard in mijn koffer: mini-stroopwafels. Niet voor mij, maar om aan de lokale mensen uit te delen. Dit wordt altijd gewaardeerd.

Astrid Blaauw