Nieuws/Lifestyle
1296772248
Lifestyle

Dagrecept: Boliviaanse pindasoep voor de lunch

Van oer-Hollandse zuurkool gaan we vandaag lekker naar de tropen. Als kind at ik namelijk graag Surinaamse pindasoep, iets dat ik al jaren niet meer heb gegeten.

Misschien moet ik mijn moeder maar eens lief aankijken en goed opletten tijdens het koken. Surinaamse moeders koken namelijk op gevoel en kennen geen hoeveelheden uit hun hoofd. In de tussentijd doen we het met deze Sopa de Mani, een heerlijke Boliviaanse pindasoep uit het boek Cocina Latina (Bertram + De Leeuw Uitgevers).

Snijd de uien, het knoflookteentje en de wortels klein en bak die in een pan met 1 el olie even aan. Voeg de tomatenblokjes en chilipoeder naar smaak toe. Voeg de pindakaas toe, evenals de verwarmde groentebouillon.

Houd er rekening mee dat de soep wel dun mag zijn omdat hij nog flink wat inkookt. Voeg vervolgens de doperwten, tuinbonen en 2-3 aardappels in dobbelsteentjes toe en kook alles totdat de aardappels gaar zijn. Maak van de overige aardappels flinterdunne frietjes, verhit 2 el olie en frituur ze ongeveer 2 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier. Breng de soep verder op smaak met zout, peper en chilipoeder. Garneer met de frietjes en eventueel gehakte pinda’s.

Nodig voor 4 personen:

- 1 grote ui (gesnipperd)

- 1 teen knoflook

- 2 wortels, chilipoeder

- 3 el olie, zout, peper

- 110 g tomaten (ontveld en

in blokjes gesneden)

- 150 g pindakaas

- 1 liter groentebouillon

- 75 g doperwten (diepvries)

- 75 g tuinbonen (diepvries)

- 5 middelgrote aardappels (geschild)