Nieuws/Lifestyle
1299206953
Lifestyle

Dagrecept: Kabeljauw op z’n Noors, mét spekjes

Ik heb de laatste drie dagen in het prachtige Lapland doorgebracht. Hier in het Noorse Narvik vind je vooral verse vis, gevangen in de fjorden en de nabijgelegen zee op het menu.

Veelal kabeljauw en koolvis, al dan niet gedroogd (en licht gezouten). Daarom een typisch recept uit dit deel van Noorwegen: gepocheerde kabeljauw in een roomsaus met worteltjes en krokante spekjes.

Snijd de kabeljauw in gelijke porties, breng water met zout aan de kook, voeg de vis toe en breng aan de kook. Draai het vuur omlaag en pocheer de vis tot hij net gaar is (circa 10 minuten).

Bak de spekjes krokant. Snijd de wortel in blokjes en kook dit 4 minuten in licht gezouten water, laat goed uitlekken. Maak een saus door de margarine/boter te verhitten, voeg in stapjes melk en bloem en breng tussendoor steeds aan de kook zodat je een mooie saus krijgt. Laat de saus 2-3 minuten pruttelen, doe de wortel erbij en breng op smaak met zout, witte peper en nootmuskaat. Serveer de vis met spek, saus en gekookte aardappelen.

Nodig voor 4 personen:

- 1 liter water

- 700 g kabeljauw

- 100 g bacon/spek

- 2 el tarwebloem

- 300 ml melk

- 5 wortels

- 1 el boter/margarine

- 1/2 tl zout

- 1/4 tl witte peper

- snuf nootmuskaat