Nieuws/Lifestyle
1300033
Lifestyle

Entertainer lacht het laatst

Gordon pakt roasters keihard terug

’Hoe lang zou het duren voordat Gordon opstapt?’ Die vraag ging als een lopend vuurtje door Studio 21 in Hilversum bij de opnames van The Roast. Dat werd verder opgestookt door de zogeheten roasters, die er volgens de grappende presentator Jörgen Raymann zelfs een wedje om hadden gelegd. Maar de veelal grillige Gordon bleef zitten, in een spervuur van snoeiharde uitspraken. Om zelf het hardst én het laatst te lachen.

De voorpret van The Roast, dinsdagavond om 20.30 uur te zien op Comedy Central, begon al bij de uitnodiging die de gasten ontvingen. Een afbeelding van een lachende Gordon die zijn middelvinger omhoog steekt, een bekraste spiegel en een cd met een krullenbolfoto uit de oude doos met als titel ’mijn grootste hits’. Daar bleek helemaal niets op te staan. Géén hits dus.

Roasters

De roasters die Gordon zouden afbranden (Steven Brunswijk alias de Braboneger, Bobbi Eden, Erland Galjaard, Sophie Hilbrand, Sander Lantinga, Bridget Maasland, Peter Pannekoek en Erik de Zwart) werden in de weken voorafgaand aan het programma mondjesmaat bekendgemaakt.

Zij deelden ook al kleine en grote speldenprikken uit voordat zij het podium beklommen. Maasland: „Hij zoekt altijd heel knappe mannen, jong en het liefst hetero. Dat is met Gordon niet echt haalbaar.”

Cocaïne

Maar dat bleek kinderspel vergeleken met wat er werd gespuid aan het adres van de entertainer. Van grappen over seks met minister-president Rutte tot vergelijkingen met dodelijke ziektes, zijn cocaïnegebruik, zijn ongeluk in Griekenland vorig jaar zomer, de afgang van de Toppers op het Eurovisie Songfestival en zijn zangcarrière in het algemeen. „Mensen zeggen ’jammer dat hij niet is doodgereden’. Zielig toch. Dan was hij een zanger geweest van wie de platen ook ná zijn dood niet verkopen”, stelde Brunswijk.

De prominenten die het woord namen, maakten net als in de oorspronkelijke Amerikaanse versie van de show ook elkáár en de zogeheten Roast Master Raymann belachelijk. Zo kreeg ’ijskast’ Maasland ervan langs om haar uitstraling - ’als zij haar benen van elkaar doet, gaat er een lichtje aan’ - en er werd gelachen om haar uiterlijk, zelfs door haar werkgever Galjaard.

Erland

Maar ook van de RTL-programmadirecteur bleef, net als van zijn echtgenote Wendy van Dijk die aan een van de tafels in de zaal zat, geen spaan heel. Het gerucht dat Quote vorig jaar verspreidde over een cocaïne snuivende Van Dijk - die vervolgens met succes naar de rechter stapte - werd door diverse criticasters gretig opgewarmd voor deze gelegenheid. Het werd door de roast heen een running gag, als daar niet een deel van op de snijtafel blijft liggen na de montage.

Peter Pannekoek, voormalig DWDD-cabaretier en volgens de roasters een onbekende die zich enkel via zijn moeder - hoofd amusement bij de VARA - heeft weten op te werken, was de grote verrassing van de avond. Hij bleek een meester in het het roasten, durfde het zelfs aan te refereren aan Hitler, en kreeg een staande ovatie.

Snuif

Een pauze werd vervolgens ingeluid door Raymann: „Kan Gordon even een snuif nemen.” De hoofdpersoon bleek de benen niet te hebben genomen, waar voor de show op werd gehint, en keerde na de break weer monter terug. Meer seksgrappen passeerden de revue, net als een bak aan racisme. Ook de nieuwe politieke partij DENK en Sylvana Simons kwamen aan de beurt. De spreekwoordelijke knipoog was af en toe ver te zoeken. En terwijl in de zaal dan rondging ’oh, wat erg, dit kan echt niet’, leek Gordon niets te dol. De lach van de entertainer schalde door de studio, hij leek soms uit zijn stoel te vallen van het gieren en verslikte zich bijna, waarna hij zelfs zijn drankje uitproestte van het (leed)vermaak.

Galjaard maakte nog wat vileine opmerkingen: „Waar Gordon is, is ruzie, en het is nooit zijn schuld. Je hebt meerdere malen tegen mij gezegd dat je nooit meer wilde presenteren, hou je eens aan je belofte.” En, als verwijzing naar de hulp die Goor met Gerard Joling, die overigens niet aanwezig was bij het grillen van zijn ’valse zuster’, biedt aan ouderen: „Ik had heel wat mensen kunnen helpen door jou van tv te halen.”

Revanche

Nadat alle roasters hun zegje hadden gedaan, was het de beurt aan de man van de avond zelf. Nadat hij zich alles ogenschijnlijk had laten welgevallen, greep hij zijn kans om op geheel eigen wijze de grond gelijk te maken met het achttal plus de presentator. „Het is de bedoeling dat jullie míj voor lul zetten. Toen ik jullie zag, dacht ik: ’was ik maar echt doodgereden’.”

Ook kon de entertainer het niet laten een opmerking te maken over het vermeende gesnuif van Erlands eega - „Daar gaat mijn contract”, voegde hij er nog aan toe. Om zichzelf uiteindelijk als klap op de vuurpijl vol zelfspot uit te roepen tot God.

Clash

Aan het eind van de show leek iedereen nog even goeie vrienden, maar voor hoe lang? Erik de Zwart voorspelde: „Die clash die komt er altijd, dat kun je prima aan Gordon over laten.” Maar met deze Roast, waar Gordon als eerste Nederlander het spits afbeet en daarmee altijd op nummer 1 zal blijven staan, is hij degene die het laatst lacht.

The Roast of Gordon is vanavond om 20.30 uur te zien bij Comedy Central.