Nieuws/Lifestyle
1300191
Lifestyle

Blog Ouwe Jongens

Het zwarte monster

Het ongeluksgetal 13 blijft mij achtervolgen in mijn prille motorcarrière.

Eerder moest ik al mijn theorie-examen afleggen in hokje 13, wat uiteraard jammerlijk de mist in ging. En of de duvel ermee speelt;  afgelopen week mocht ik op voor het AVB-examen, jawel op de 13.

Toen ik de datum door kreeg , waarop ik moest laten zien dat ik de motor voldoende mijn wil kan opleggen, rezen al de twijfels. 13 december is ook nog eens de sterfdag van mijn oma.

Oma Miep, of oma miepmiep zoals we haar plagend noemden toen ze een rollator kreeg, was een lief mens. Maar om nou te verwachten dat ze als een beschermengel op mijn schouder zou meerijden tijdens het examen…

In plaats daarvan stapte de ‘self-fulfilling prophecy’ achterop. Want de 20 km heen en weer naar het examenterrein verliepen moeiteloos, maar op het moment suprême werd alles anders. Verrichtingen die tijdens les vlekkeloos gingen, verliepen te stroef.  En die vermaledijde langzame slalom ging mooier dan ooit. 

Overconcentratie, was het oordeel. Kortom, het mag binnenkort nog eens over.  

Jammer natuurlijk, maar dat ontbrekende rijbewijs is niet meer de grootste bedreiging van mijn mannelijke ego. Vlam heeft namelijk een groot zwart monster in huis gehaald. Nee, geen concurrent in de echtelijke sponde, maar een enorme motorfiets.

Met de spaakwielen die ze zo mooi vindt, een wit biesje over de glanzende zwarte lak en een diep, zwaar Harley-achtig geluid: een Yamaha Wildstar met een motorinhoud van liefst 1600cc. Nagenoeg in showroomstaat.

Terwijl ik dit stukje tikte, begon de grond in mijn zo rustige straatje te trillen, omdat madam kwam aandenderen. Toen haar helm afging en ik die grijns van oor tot oor ontwaarde, vroeg ik mij ongerust af of een motor voor een man dan toch een verlengstuk van zijn ego is.

Want het behoeft geen toelichting dat mijn verzameling knutselbrikken niet in de schaduw kan staan van dat ‘plaatje’.

Lief als mijn Vlam is, zei ze: ,,Deze is prachtig, maar hij is natuurlijk wel helemaal áf. Je krijgt er nooit de kick van het rijden op een zelfgebouwde motor geeft.”

En daar heeft ze gelijk in. Want hoe mooi een fabrieksmotor ook is, het blijft 13 in een dozijn. Maar ja, voorlopig vult dat zwarte monster mijn garage en kan ik er geen moersleutel meer ronddraaien…