Nieuws/Lifestyle
1302136
Lifestyle

Danseres Igone de Jongh geridderd

AMSTERDAM - Igone de Jongh, eerste soliste van Het Nationale Ballet, is zaterdagavond benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De beroemde ballerina werd geridderd wegens haar enorme prestaties op dansgebied.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan reikte de onderscheiding uit, na afloop van de première in de hoofdstad van de voorstelling Coppelia door Het Nationale Ballet.

Igone de Jongh viert dit seizoen haar twintigjarig jubileum als balletdanseres. In 2003 werd ze al eerste soliste. Ze heeft vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire gedanst en is een muze van choreograaf Hans van Manen.

In oktober van dit jaar werd de al vaak gelauwerde De Jongh nog onderscheiden met de dansprijs Gouden Zwaan voor de bijdrage die zij met haar carrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd.

De Orde van de Nederlandse Leeuw is de oudste civiele orde in Nederland. Voor deze orde komen mensen in aanmerking ,,met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving''. Die verdiensten zijn vaak te danken aan zeer persoonlijke talenten.