Nieuws/Lifestyle
1302223
Lifestyle

Blog Ouwe Jongens

Gezellig!

De ene feestbejaarde heeft amper het land verlaten of de volgende werpt zijn schaduw alweer vooruit. De Winterkrant die afgelopen week op de deurmat viel, staat bol van de oud-Hollandse festiviteiten rond kerst in de regio.

De activiteiten zijn grofweg te verdelen in wandelen of slenteren. ‘Een frisse winterwandeltocht’ en de ‘kerstmannenloop’ doen vermoeden dat er nog enige sportieve prestatie dient te worden geleverd. 

Het alternatief zijn de kerstmarkten die, zeker als het ‘gezellig’ druk is, een vooral geestelijke uitdaging vormen. De gemeenten in de regio doen hun uiterste best om dat wat één pot nat is, zo mooi en vooral anders te laten klinken.

Zo heb je onder andere de gewone kerstmarkt, de traditionele kerstmarkt, de winterfair, de kerstbraderie en candlelight shopping. Of wat te denken van de Winteravondmarkt met muziek, beleving en sfeer…

Het is gewoon 50 tinten kerstrood! Want overal zijn het kraampjes met eten, glühwein, kerstliedjes en spullen van lokale middenstanders die je normaal in de schappen laat liggen omdat je ze niet nodig hebt. Het geheel gelardeerd met wat vuurkorven, dennenbomen en een bijschnabbelende dorpsgek in een Kerstmannenpak.

U begrijpt het al, ik heb er zin in.

De Kerstdagen zijn voor veel mensen een periode van vrede en verzoening. Toch is het ook een gevaarlijke periode voor relaties, want er wordt wat afgeknokt en gescholden onder die uit hun habitat weggerukte sparren. 

Stress, (geld)zorgen, zuipen en verplichte gezelligheid met schoonouders, zijn zo wat tikkende tijdbommetjes. Zelfs het toetakelen van de kerstboom kan al een huiselijk schisma veroorzaken. Ik word dan ook nu al af en toe badend in het zweet wakker: het wordt namelijk onze eerste officiële kerst samen… 

En mijn Vlam koestert de traditie dat haar (echte!) kerstboom een wanstaltig gedrocht, vol met afzichtelijke ballen, zelfgemaakte kinderknutsels, engelenhaar, glitters en glimmers het stralende middelpunt in de woonkamer is.  

Zelf verzamel ik nog steeds moed om mijn 3-delige kunstboom-met –ingebouwde-verlichting van zolder te halen en ergens neer te planten waar hij zo min mogelijk in de weg staat. En buiten hangt nog een snoer met lichtjes van vorig jaar, waarvan ik stekker maar weer in het stopcontact heb gestoken.

En dan staat er van de week in de krant dat een tweede kerstboom in huis helemaal je-van-het is. Lekker naalden in je sokken uitwisselen tussen de ene en de andere afstervende Nordmann.

We moeten dus nog even op zoek naar een compromis. En daarna over het eten, eventuele visite, de keuze wandeling of kerstfilm etc…

Ik denk dat ik maar een kist sigaren en een flinke fles whisky in huis haal. Plus een takje mistletoe, voor de lieve vrede.