Lifestyle/Culinair
1302528410
Culinair

Dagrecept: blote billetjes in het gras met rookworst

U heeft vast wel van ’blote billetjes in het gras’ gehoord, maar voor mij was dit recept nieuw. Het is aardappelstamppot met snijbonen, witte bonen en rookworst. De naam past niet zo bij dit weer, maar het gerecht is wel lekker stevig en vullend! Deze is van Oma Kathusa uit Amsterdam, een van de vele oma’s en opa’s die recepten delen in het boek Oma’s Stamp- en Stoofpotjes (Becht). Een initiatief van Stichting Oma’s Soep die eenzaamheid tegengaat. Zo gaan we ook nog even door met het bonenthema van afgelopen zaterdag.

Breng een ruime pan water aan de kook. Voeg de aardappels toe en kook in 20 minuten gaar. Kook in een andere pan de snijbonen in 5 minuten gaar. Voeg de laatste 2 minuten de witte bonen toe. Giet daarna af. Bereid ondertussen de rookworsten. Verhit de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en ui toe en fruit in 3 minuten glazig. Giet de aardappels af, voeg de roomboter toe en stamp tot een puree. Roer de snijbonen, witte bonen, knoflook en ui door de puree en breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Verdeel de stamppot over de borden en serveer met een halve rookworst per persoon.

Nodig voor 4 personen:

- 900 g kruimige aardappelen

- 450 g snijbonen (reepjes)

- 400 g witte bonen (uitgelekt en afgespoeld)

- 2 rookworsten

- 1 el olijfolie

- 2 tenen knoflook (fijngesneden)

- 1 ui (gesnipperd)

- 2 el roomboter

- zeezout en zwarte peper