Nieuws/Lifestyle
1303272
Lifestyle

Blog

Een dikke (rook)pluim

Het roken van een mooie handgemaakte sigaar is op zich al een feestje. Maar als je dan bij liefst twee officiële openingen van sigarenspeciaalzaken mag zijn, dan is dat dubbel genieten.

In Almere is de vierde La Casa del Habano in ons land geopend door Yuri en Olav. Best bijzonder, want wereldwijd zijn er slechts zo’n 150 van deze speciaalzaken in Cubanen. Een dag later had Sasja in Amsterdam de primeur van de allereerste Nicaraguaanse sigarenspeciaalzaak ter wereld, Cigaragua.

Dappere ondernemers die, ondanks de sterke tegenwind van het Nederlandse anti-rookbeleid, de sprong hebben gewaagd om hun dromen waar te maken.

Voor wie het concept niet kent: het zijn winkels met een aparte rooklounge, waar niemand anders last heeft van die heerlijke dampen.

Niet  te vergelijken met die ranzige peeskamertjes die je soms in de horeca treft. Maar ook niet te vergelijken met de statige herensociëteit van vroeger. Gewoon  laagdrempelige ruimten met lekkere banken en stoelen, waar iedereen – van trucker tot bankdirecteur – gezellig keuvelend geniet van een mooie sigaar.

Met daarbij uiteraard de schatkamer van de winkel: een grote walk-in humidor, waar onder de ideale klimatologische omstandigheden, alle sigaren zijn opgeslagen.    

Als telg uit een sigarenrokersfamilie, was ik als jongetje al onder de indruk van het kastje dat mijn opa Han had volgestopt met sigaren. De geur, spannende kistjes en de prachtige sigarenbandjes.

Mooie herinneringen, maar kinderspel vergeleken bij zo’n walk-in humidor. Want dat is echt een snoepwinkel voor liefhebbers. De wanden van boven tot onder gevuld met de mooiste kistjes en dozen sigaren. Uiteraard per verpakking, maar ook per stuk te koop.

Als je weet wat je zoekt, is het simpel. Maar als je dat niet weet kun je zo een paar uur ronddwalen, ruiken en praten met een deskundige gastheer over welke sigaar jou toch het beste zou kunnen smaken.

Die sigaren kun je uiteraard oproken, maar ook verzamelen. Want goedbewaarde, handgerolde sigaren rijpen verder en worden waardevoller. Vooral de bijzondere exemplaren en gelimiteerde oplages. Wat dat betreft is de gelijkenis met wijn makkelijk te maken.

In wijn-termen is Cuba het Frankrijk van de handgerolde sigaren. De bakermat, waar tevens de roots liggen van andere longfiller-landen als de Dominicaanse Republiek, Honduras en Mexico.

Want Cubaanse sigarenmakers die zijn gevlucht voor het Castro-regime, hebben daar hun ambacht voortgezet. Nicaragua is inmiddels de grootste uitdager van Cuba. De ‘nieuwe wereld’, die inmiddels geregeld hoofdprijzen wint bij sigarenverkiezingen. Allemaal verschillende sigaren met een eigen karakter en verhaal.

Net als bij wijn valt over smaak niet te twisten, maar wel heel veel te bespreken. En waar kan dat nou beter dan in een gezellige rooklounge met andere liefhebbers? Daarom een dikke (rook)pluim voor de heren ondernemers.