Nieuws/Lifestyle
1309135
Lifestyle

Naakt rondlopen maakt je gelukkiger met eigen lichaam

Ben je onzeker over je lichaam? Onderzoek wijst uit dat je in dit geval het beste al je kleren uit kunt trekken. Het deelnemen aan nudistische activiteiten zorgt er voor dat mensen gelukkiger worden met hun eigen lichaam en zelfs met hun leven. 

Ontevredenheid over het eigen lichaam is een ernstig, wereldwijd probleem dat bovendien een negatieve invloed heeft op hoe blij je bent met je leven in het algemeen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Londen in hun studie.

Je zou juist denken dat naakt rondlopen tussen totaal onbekende mensen, je alleen maar zelfbewuster maakt over je lichaam. Het tegendeel blijkt waar. De studie, gepubliceerd in het Journal of Happiness Studies, laat zien dat het uittrekken van je kleren in het bijzijn van vreemden goed voor je is.

De onderzoekers vroegen 850 Britten om een online vragenlijst in te vullen. Daaruit kwam naar voren dat degenen die enige tijd naakt doorbrachten, gelukkiger waren met hun lichaam. Hoe langer en hoe meer tijd de deelnemers naakt doorbrachten, hoe gelukkiger ze waren.

 

Kanttekening: het is ook mogelijk dat mensen die meer tevreden zijn met hun lijf, gemakkelijker deelnemen aan nudistische activiteiten.

In twee daarop volgende experimenten bezochten de onderzoekers een evenement voor naturisten. Ze vroegen de bezoekers naar hun zelftevredenheid voorafgaand aan het evenement en vlak daarna. Uit beide experimenten waren significante verbeteringen te zien op het gebied van tevredenheid met het lichaam, zelfvertrouwen en tevredenheid met het leven.

Conclusie is dat naaktheid een positief effect kan hebben op de mentale gezondheid. De onderzoekers vinden dat er meer onderzoek gedaan zou moeten worden naar dit onderzoek, om ontevredenheid over het lichaam in de toekomst aan te kunnen pakken.