Nieuws/Lifestyle
1310236
Lifestyle

Kampeervakantie

Kampeertrends op een rij

De campings stroomden vorig jaar weer helemaal vol, campers vliegen als warme broodjes over de toonbank, de caravanverkoop zit weer in de lift en vooral gepimpte caravans zijn niet aan te slepen. Kamperen is hot en het is dus niet zo gek dat we de laatste kampeertrends op de voet volgen.

Lichtgewicht bouwen

Dat is de trend bij het bouwen van caravans en campers. Geen wonder, want bij de caravans speelt gewicht een grote rol omdat moderne auto's steeds lichter worden en met kleinere, milieusparende motoren worden uitgerust.

Bij campers speelt de weegschaal een belangrijke rol omdat je met een normaal rijbewijs niet zwaarder 'mag' dan 3.500 kilo.

Lijmen, niet schroeven

Vrijwel alle fabrikanten storten zich op nieuwe, lichtgewicht bouwmaterialen en kiezen voor hoogwaardige lijmtechnieken in plaats van de tot nu toe gebruikelijke bouten, moeren en schroeven.

Die trend signaleert ook de vakjury van de ANWB, met de verkiezingen Caravan en Camper van het Jaar 2017. De door robots gebouwde Knaus Travelino streek met de eer bij de caravans, terwijl bij de campers de Hymer B-DL DuoMobil in de prijzen viel.

Beide vakantievoertuigen zijn volledig nieuw ontworpen en door gebruik te maken van hoogwaardige schuimsoorten en innovatieve bouwtechnieken zijn zowel de Travelino als de Hymer B-DL zomaar tweehonderd kilo 'afgeslankt'.

Nederlandse winnaar

Bij de NKC, de grootste camperclub van Europa, viel de Hymer B-DL ook in de prijzen, samen met de Niesmann+Bischoff Smove en de TonkeVAN: een Nederlands product, bedacht en ontwikkeld door Maarten van Soest uit het Brabantse Terheijden.

Vooral de uitdraaibare keuken van de Tonke viel in de smaak bij het publiek. Bijzonder in de Tonke is ook het ingebouwde toilet, dat doorgaans in dit soort buscampers achterwege wordt gelaten in verband met de beperkte ruimte.

Trends ook op TV

Nog veel meer kampeertrends zijn te zien tijdens KampeerTV, dat begin februari van start gaat bij RTL4. Presentatoren Loran en Fiona gaan op zoek naar leuke campings, mooie vakantieregio's en handige hebbedingen. Ook maken zij uitstapjes in de omgeving en doen mee aan allerlei activiteiten, zoals bergwandelen en abseilen.

In aflevering 1 wordt aandacht besteed aan de nieuwe Dethleffs-caravan en zien we hoe de Weinsberg Pepper-camper in de Knaus-fabrieken wordt gebouwd.

KampeerTV is vanaf 5 februari iedere zondag te zien bij RTL 4, om 17.30 uur.