Nieuws/Lifestyle
1312880
Lifestyle

Vrijdag de 13e: geluk of ongeluk?

Vrijdag de 13e staat van oudsher bekend als een dag die weinig goeds brengt, maar is dat zo? Dit zijn jullie verhalen over deze dag.

We vroegen jullie je verhalen over vrijdag de 13e met ons te delen. Welke nare dingen je ook meegemaakt had, ze waren welkom. Toch kregen we ook verrassend veel positieve verhalen over deze dag te horen. Hier een selectie: Willemijn Brinke schuwt het getal 13 niet: “Wij kozen ervoor om van een ongeluksdag onze geluksdag te maken door in 2008 op vrijdag 13 juni te trouwen. Ondanks dat het regende, de trouwauto het midden op de snelweg begaf, het busbedrijf dat onze gasten zou vervoeren failliet ging en de DJ niet kwam opdagen, hebben wij een prachtige dag gehad!Precies een jaar later, op zaterdag 13 juni werd onze dochter Lot geboren.Sindsdien lijkt het getal 13 ons te achtervolgen. Kaartjes voor een show, op vluchten, niet alle vliegtuigen hebben een rij 13), op onze paspoorten en hotelkamers. Puur toeval?” Ze was overigens niet de enige die op vrijdag de 13e trouwen. Minstens de helft van de reacties die we ontvingen waren van stellen die vrijdag de 13e tot trouwdag verkozen. Zo ook Sjef en Nelleke: “Vrijdag 13 juli 1984 zijn wij getrouwd. Met twee geloven (katholiek en gereformeerd) en thuis twee lieve zwarte katten. Nu, bijna 33 jaar later nog steeds gelukkig en getrouwd.  We lachen om die vrijdag de 13e. Het kwam toevallig zo uit.” Behalve huwelijken vonden er deze dag ook veel geboortes plaats. Zo werd vijf jaar geleden de tweeling van Michiel den Braber geboren. Charlotte de Boer heeft zes kinderen, van wie er twee op vrijdag de 13e ter wereld kwamen. Voor Hürü Loones-Yiğit  werd vrijdag de 13e een geluksdag: “ Vrijdag de 13e betekende in eerst instantie niets voor mij. Ik ben niet zo bijgelovig. Misschien ook omdat ik dat van huis uit, met mijn Turkse achtergrond, niet heb meegekregen. Maar ik ben opgegroeid in Nederland en het verbaasde mij altijd hoe gespannen mijn vrienden op vrijdag de 13e waren. Ondanks dat ik een nuchter persoon ben, werd ook ik steeds meer beïnvloed door mijn omgeving. Dat vond ik eigenlijk heel absurd. Wie heeft dit onzin ooit bedacht? Vrijdag is een leuke dag, zoniet de leukste dag voor het weekend! En 13 is een gewoon getal. Punt.

Maar toen gebeurde het in 1989. Ik was hoog zwanger en moest nog twee weken tot de bevalling. Tijdens het eerste uur van vrijdag de 13e kreeg ik weeën. Enkele uren later kwam mijn kerngezonde, mooie zoon Tufan op de wereld. Ik moet wel toegeven dat ik tijdens de bevalling heel even dacht 'Help als dat maar goed gaat, juist op deze dag'. Sindsdien is het getal 13 mijn geluksgetal en vrijdag de 13e mijn geluksdag.” Had er dan niemand pech op vrijdag de 13e? Zeker wel. Zo brak Tinie Homma op deze dag haar heup en moest ze geopereerd worden en ook voor Peter van der Ham was er geen geluk op deze dag. “Na een wat moeizame doctoraalstudie geneeskunde was ik ervan overtuigd ,dat ik op vrijdag 13 december 1973 mijn felbegeerde artsenbul in ontvangst kon nemen.  Ik werd als eerste binnen geroepen om voor de hooglerearen te verschijnen. Mijn dochter Marieke (toen vier jaar oud) glipte mee naar binnen. Groot was de teleurstelling toen ik hoorde dat ik een maand verlenging had gekregen, vanwege een wat gebrekkig examen.  In januari1974 studeerde ik ,zonder problemen af. Mijn vrouw Dorine denkt nog steeds dat vrijdag de dertiende de boosdoener was. Gelukkig is alles daarna goed gekomen, ik heb mijn vervolgopleiding kunnen voltooien, ben intussen met pensioen en kijk terug op een fantastische carrière, als zenuwarts.”