Lifestyle/Gezondheid
1314055887
Gezondheid

Met deze formule reken je uit hoeveel water je ’t beste kunt drinken

Dat het belangrijk is om genoeg water te drinken, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar hoeveel water heb je nou precies nodig?

Bas van Beest, healthy lifestyle coach en ondernemer achter Slim Living, legt in dit artikel uit waarom hydrateren zo belangrijk is en hoeveel water je per dag het beste kunt drinken.

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hierdoor speelt water in ons lichaam een belangrijke rol. Water zorgt er allereerst voor dat de afvalstoffen in je lichaam worden afgevoerd. Ook stimuleert het je stofwisseling.

Water heeft daarnaast veel invloed op de werking van je brein. Dit is logisch als je bedenkt dat ongeveer 80% van de hersenen uit vocht bestaat. Je reactiesnelheid is dan ook veel beter als je goed gehydrateerd bent.

Ook voorkomt het drinken van water vermoeidheid en hoofdpijn. Met één glas water kun je er al voor zorgen dat je uit je middagdipje komt en alerter wordt.

Hoeveel water moet ik per dag drinken?

Goed, dan nu antwoord op de vraag hoeveel je het beste kunt drinken. Dit kun je berekenen met de formule van Charles Poliquin. Hij is een gerenommeerde en wereldbekende fitnesstrainer en adviseert deze formule aan te houden:

Je lichaamsgewicht x 0,44 gedeeld door 10 aan liters water.

Stel, je weegt 80 kilo: 80 x 0,44 : 10 = 3,5 liter per dag.

Tips

Zorg dat je een flinke waterfles hebt van bijvoorbeeld één liter en vul deze drie keer per dag, zodat je jezelf goed blijft hydrateren.

Start de dag met 3 glazen. Dit zorgt voor een hele goede start van je dag.

Zet een water-reminder in je telefoon om jezelf te helpen herinneren.

Gooi vooral wat fruit, komkommer, of kruiden zoals munt in het water, voor meer smaak.

Bezig met afvallen? Drink een of twee glazen voor het eten. Hierdoor krijg je sneller een verzadigd gevoel, eet je minder en verlies je makkelijker gewicht.