Lifestyle/Culinair
1316785397
Culinair

Recept: zo maak je een banketletter à la Holtkamp

Banketletters met amandelspijs bestaan al sinds de 18e eeuw.

Banketletters met amandelspijs bestaan al sinds de 18e eeuw.

In deze tijd van het jaar is het weer smullen geblazen van allerlei Sinterklaaslekkernijen: peper- en kruidnoten, marsepeinfiguren en natuurlijk banketletters. Zelf een banketletter maken? Wij delen in dit artikel het recept uit De banketbakker (Uitgeverij De Kookboekhandel) van Cees Holtkamp en Jonah Freud met je.

Banketletters met amandelspijs bestaan al sinds de 18e eeuw.

Banketletters met amandelspijs bestaan al sinds de 18e eeuw.

Nodig: 350 g amandelspijs, 250 g bladerdeeg, 1 eidooier losgeklopt met een paar druppels melk.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 210 graden. Rol de amandelspijs uit tot een pil* van 50 cm lang. Rol het bladerdeeg uit tot 54 x 13 cm, met een dikte van 1½ mm. Smeer het bladerdeeg met een kwastje licht in met water. Leg de amandelspijs erop en rol het bladerdeeg op. Plak de zijkanten dicht. Vorm een letter en bestrijk de bovenkant met de eidooier. Laat het een half uur rusten en bestrijk nogmaals met eidooier. Bak de letter 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Holtkamp: „Als de amandelspijs stug is, kan er wat geklopt ei doorheen worden gekneed om het makkelijker uit te rollen.”

* Een pil is een banketbakkersterm: een stuk deeg (of in dit geval amandelspijs) met de handen op een bebloemd werkblad uitrollen tot een sliert met een bepaalde doorsnee.

Bekijk ook:

Saucijzenletter