Nieuws/Lifestyle
1319463
Lifestyle

Einde van een knalgeel icoon

Bestaat er een groter ANWB-icoon dan de felgele praatpaal? Maar per 1 juli 2017 worden alle ruim 3500 exemplaren na 57 jaar definitief buiten werking gesteld. Want wie heeft er tegenwoordig geen mobiele telefoon, al dan niet met handige app om snel de Wegenwacht of andere hulptroepen op te trommelen?

Dus komen er eerst kappen over de palen, waarna ze langzaamaan worden afgevoerd. Dat is nog een hele klus, want er zit zo’n anderhalve meter stalen behuizing onder. Daarom wordt gewacht op een wegafsluiting door bij voorbeeld reparatiewerkzaamheden aan het asfalt.

De palen zijn trouwens geen eigendom van de ANWB maar van Rijkswaterstaat. De ANWB doet alleen de hulpverlening aan gestrande automobilisten, vertelt woordvoerder Ad Vonk.  Rijkswaterstaat is dan ook verantwoordelijk voor het verwijderen en voert de gele gevaarten af richting Dienst Domeinen.

 

Wat er daarna mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk: “Dat is nog punt van overleg. Misschien gaan we wel enkele exemplaren veilen voor het goede doel,” aldus Vonk.

In de jaren zestig werd voor het eerst proefgedraaid met de palen langs Rijksweg 13, tussen Den Haag en Rotterdam. Toen het concept aansloeg ging Rijkswaterstaat vanaf 1970 meer praatpalen langs de weg zetten. In 1994 werd er een nieuw model gepresenteerd, vanwege de grote ‘oren’ ook wel Het Konijn genaamd.

In VRIJ Magazine van 18 feburari lees je alles over het gele ANWB-icoon. Kan je niet wachten? Klik dan hier.