Nieuws/Lifestyle
1324299
Lifestyle

Felix met smaak

Het allerbeste van het land

Nu de bakker weer. Derde in de landelijke banketstaafwedstrijd. De kaasboerderij, eerste in de kaaskeuring. Van de slager wisten jullie al: de beste rookworst. Allemaal in een straal van een kilometer om me heen.

Cothen en omgeving is een culinair paradijs. Het eten valt er van de bomen in de vorm van kersen, appels en peren en tussen de boomgaarden lopen de koeien die die lekkere melk geven waarvan weer die heerlijke kaas wordt gemaakt. Er schijnt ook een brouwerij achter het benzinestation te zijn. Er wordt de beste jenever gestookt. Hoe kan het dat er zoveel beroepseer, werklust, vakmanschap, kunde en trots in zo’n klein gebied is samengebald?

Mijn pleegvader nam me vaak mee naar een oude tuinder. Achterin een kleine kas ging een kist open en werd wat droge turfaarde weggeveegd. Daar sproot de Brussels lof. Bitter maar heerlijk. „De allerbeste lof die er is”, snoefde mijn pleegvader dan. ’Waarom?’ vroeg ik dan. Dan volgde het katholieke grapje: „Dat is een mysterie dat later aan je zal worden geopenbaard.” Een citaat uit de lesjes uit de schoolcatechismus. Ik kijk vanuit mijn werkkamer naar de Kromme Rijn en denk: „Mooi niet, hier kom ik nooit achter.” Dan luidt het Angelus honderd meter verderop. Ik ben op het goede spoor.