Nieuws/Lifestyle
1328303
Lifestyle

Reizen

Genieten in Wenen

Wenen is voor de achtste keer gekozen als beste stad om in te leven. In Amsterdam moeten we het doen met slechts de twaalfde plek. Maar wat heeft de Oostenrijkse hoofdstad nou te bieden, wat wij niet mogen missen?

Hundertwasser Haus

Hij wordt ook wel de Oostenrijkse Gaudi genoemd: kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser. Begin jaren tachtig werd het door hem ontworpen fantasierijke wooncomplex midden in de stad gebouwd. Op zijn minst goed voor een kleurrijke foto.

Hotel Daniel

Vlakbij Wien Hauptbahnhof opende eind 2011 Hotel Daniel. Het hotel is bekend om de eyecatcher op het dak: een zeilboot van kunstenaar Erwin Wurm die over de rand hangt. Het café-restaurant, dat ook niet-hotelgasten verwelkomt, is gedecoreerd met jaren zestig-meubels, pallets, planten en spiegels. Vintage-liefhebbers die zich ook in deze stijl willen kleden, kunnen shoppen bij Carnaby.

 

Riesenrad

Eind negentiende eeuw werd het Weense reuzenrad gebouwd. De antieke attractie draait nog steeds. Op 65 meter hoogte heb je een uniek uitzicht over de historische binnenstad. Kinderen betalen online €4,50 en volwassenen €10.

Hotel Sacher

Wellicht een beetje cliché, maar wie in Wenen is hoort sachertorte te eten bij Hotel Sacher. Na het proeven van de donkere chocoladetaart, met een laagje abrikozenjam en ganache durven we die stelling niet te betwisten. Het is de 6,50 euro per punt waard.

 

Prunksaal

Met meer dan 10 miljoen verzamelingsobjecten is de Oostenrijkse nationale bibliotheek in het paleizencomplex Hofburg de grootste van het land. De barokke pronkzaal van twintig meter hoog met het met fresco's versierde plafond is een absoluut hoogtepunt. Ook zijn er verschillende musea aanwezig, zoals het Papyrusmuseum en het Literatuurmuseum, even verderop.

Naschmarkt

Naschmarkt is de beroemdste markt van Wenen. Je kunt er terecht voor producten uit alle windstreken: kruiden, specerijen, gerechten als Indiase curry en pasta, maar ook Weense schnitzel. Veel marktkramen zijn verbouwd tot kleine restaurants.