Nieuws/Lifestyle
1330075
Lifestyle

Mosselen

Wat ligt er nou op mijn bord?

Als je op reis bent, krijg je soms bijzondere gerechten voorgeschoteld. Iedere week vragen we een van onze VRIJ-redacteuren naar een bijzondere maaltijd tijdens een reis. Deze week: redacteur Marjolein Schipper op het Franse eiland Île d’ Oléron.

Een grote plank vol zwartgeblakerde mosselen…. In eerste instantie haal je je neus even op, maar het blijkt heerlijk! Deze gastronomische bijzonderheid vond ik op het Franse Île d’ Oléron en heet l’eglade.

Buiten verspreidt de kok eerst een forse stapel dennennaalden over een lange plank vol met vers aangevoerde mosselen. De naalden worden in de brand gestoken en laaien meteen fel op. Als het vuur langzaam dooft, zien de mosselschelpen zelf er reuze zwart uit, maar de inhoud is verrassend zacht en gaar en bovendien voorzien van een lekkere rooksmaak. Ik drink er een glas Pineau de Charentes bij (wijn versterkt met cognac), ook alweer een plaatselijke specialiteit.

Waarschuwing: ik zou het niet thuis proberen! Voor je het weet zijn de mosselen helemaal verbrand en dat is zonde. Reis deze zomer liever af richting Frankrijk.

Lees ook:

- Gold Camel Burger

- Nicaraguaanse foodporn

- Peruaanse, oogstrelende quinoa-salade

- Oostenrijkse Kaiserschmarrn