Nieuws/Lifestyle
1331259
Lifestyle

Fins Lapland: vakantie in een veilige bubbel

Wijntje, boulevard, zon en zee zijn mijn wensen voor een geslaagde zomervakantie. Man en zoon konden hier altijd prima mee leven. Tot vorig jaar.

In de straten van de Franse kustplaatsjes paradeerden soldaten die tot de onderbroek toe gewapend waren. Ze liepen zelfs met hun hoge veterschoenen in het water. Ze waren daar voor onze veiligheid, maar vrolijk werden we er niet van. Daarom verruilden we de Route de Soleil voor het hoge noorden.

 

Vrienden vonden het een raar plan. Waren we niet bang voor slecht weer en wat te denken van al die muggen? Gewapend met liters Deet gingen we op reis, maar kwamen terug met slechts vier bultjes. Dan het weer: we hebben precies één regenachtige dag gehad. Tuurlijk, je moet een beetje mazzel hebben.

 

Deze reis voelde aan alsof we op een andere planeet waren. Finland is adembenemend mooi. De bomen die in het gladde water van de duizend meren weerspiegelen, de glooiende bergen met uitzichten waarvan je hoofd gaat duizelen, de schattige houten huisjes. Rendieren die overal loslopen, de vriendelijke en hulpvaardige mensen. Geen fietssloten, geen luiken voor de ramen. Hier ben je even terug in de tijd. Je waant je veilig, ook zonder gewapende soldaten.

Lees de uitgebreide reisreportage over Lapland zaterdag 4 maart in VRIJ Magazine.