Nieuws/Lifestyle
1334591
Lifestyle

SUPERJACHTEN

Van droom tot miljardair stewardess

Onderweg komt wereldzeiler Joshua van Eijndhoven allerlei mensen tegen. Soms zijn het Nederlanders en vaak hebben ze een bijzonder verhaal. Dit gaat over Robin die stewardess op een superjacht is.

Reizen zit Robin in haar bloed. Ze backpackte rond de wereld en kwam terecht in Curaçao, waar ze werkte als accountmanager en Nanny. In de haven van Curaçao zag ze op een dag het superjacht Octopus. Groots, luxe, en schitterend in de zon. Toen wist Robin wat ze wilde: een baan aan boord als miljardairstewardess. Een mooie droom, maar hoe krijg je zoiets eigenlijk voor elkaar?

 

Tegenslag in Florida

“Werken op een superjacht leek mij de perfecte baan”  vertelt Robin. “je werkt voor de superrijken, reist naar de mooiste plekken ter wereld, woont aan boord en werkt met jonge collega’s. Ik vloog daarom naar Fort Lauderdale in de Verenigde Staten om een veiligheidscursus te doen en een baan te zoeken. Het was nog vroeg in het seizoen en er waren maar weinig superjachten. Ik vloog daarom terug naar Nederland om het op een andere manier aan te pakken.

Advies van de kenners

“Eenmaal in Nederland las ik een artikel over superjachten, en mailde de auteur voor tips. Ook mailde ik andere ervaren bemanningsleden voor advies. Maar van de internationale jachtagentschappen kreeg ik nog steeds vaak geen reactie of hoorde dat ze de voorkeur gaven aan iemand met minstens een seizoen ervaring. Toen ik na een paar weken nog steeds geen succes had, adviseerde Joshua mij om te gaan dockwalken in Antibes. Dan loop je langs de superjachten op zoek naar werk. Het is traditioneel dé manier om een baan te krijgen in de branche, maar ik vond het idee wel erg spannend.”

Tranen in mijn ogen

“Vlak voordat ik naar Antibes vertrok, zag ik online een advertentie voor een job als junior stewardess. Ik reageerde en twee uur voordat ik ging vliegen, werd ik gebeld door de chief stewardess. Ze stelde veel vragen over mijn werk-achtergrond, thuissituatie, kledingmaten en wat ik verwachtte van de functie. Tijdens het gesprek merkte ik dat mijn voorbereiding heel erg hielp, en toen ik in de haven van Antibes aankwam, kreeg ik het goede nieuws dat ik was aangenomen als stewardess op superjacht Gene Machine! Ik stond daar in de haven van Antibes met het schitterende uitzicht op de jachten en tranen in mijn ogen.”                                                                                                                                                

Van droom naar werken op Gene Machine

“Gene Machine is een pareltje van een superjacht en gebouwd in Nederland. In november vertrokken we met haar vanuit Europa naar het Caribisch gebied, een oversteek die 2,5 week zou duren. Ik was eerst een beetje zeeziek maar met reispilletjes sloeg ik mij er doorheen. Naast het werk was er ook tijd voor leuke dingen. We grilden zelf gevangen vis op het achterdek en konden lekker zonnen op het sundeck. We werken als we in de haven liggen van acht uur ‘s ochtends tot vijf uur ’s middags en zijn vrij in de avonden en weekenden. Maar als de boss aan boord is, is het hard werken hoor, dan maken we trips naar de Bahama’s, de Maagdeneilanden en maken dan lange dagen.”

Een nieuw leven

“Door mijn tijd op Curaçao voelt het Caribisch gebied als thuis. Ik houd ontzettend van het relaxte sfeertje hier. Het leukste aan mijn nieuwe leven vind ik dat geen dag hetzelfde is en ik elke dag wat nieuws leer, of iets bijzonders meemaak. Ik mis mijn vrienden en familie wel maar via de App blijf ik met ze in contact. In de weekenden huren we een auto met de andere stewardessen en gaan op pad, dan voelt het echt als vakantie. Mijn plan voor de toekomst is om zo veel mogelijk ervaring op te doen, zodat ik mij kan opwerken tot chief stewardess. Of ooit eens werken op een charterjacht, dan heb je elke week een nieuwe groep en maak je de meest bizarre dingen mee, want niets is te gek in de miljardairs wereld.”

 

Meer over dit onderwerp in De Telegraaf: Stewardess voor miljardairs en Goed verdienen onder de zon

Over de auteur: Joshua is wereldzeiler en werkt regelmatig als bemanning op een superjacht. Hij houdt een blog over zijn wereldreis en je vindt hier meer informatie over de superjacht stewardess opleiding en superjachten.