Nieuws/Lifestyle
1336608
Lifestyle

Binnenkijken

Eeuwige zoektocht naar woongeluk

Niets leuker dan gluren bij de buren! Wat hebben zij wat u niet heeft en wat heeft u wat zij niet hebben? Onze styliste Berber Govaars kijkt deze week binnen bij Marina van Maanen en Jochem van Hout uit Haarlem.

Als je met Marina van Maanen door een opkomende wijk in een willekeurige stad loopt, moet je haar vooral van de bouwcontainers weghouden. Anders hangt ze er, voor je het weet, ondersteboven in. Daar moet je wel de tijd voor hebben en en passant bereid zijn om diverse deuren, kozijnen en andere vondsten mee te zeulen.

Marina lachend: „Ik kan er niets aan doen. Ik vind de mooiste dingen in die containers. Laatst nog een oude deur zoals die ooit in ons huis zaten. Toch leuk om die terug te plaatsen?”

Het begon eigenlijk allemaal met de koop van een slecht huis in Haarlem. Jochem en Marina vielen er als een blok voor.

Marina: „Zelfs de verkopend makelaar adviseerde ons om het niet te kopen. Om de hoek had hij iets beters.” Maar het jonge stel had er zin in. Bouwkundig bleek het redelijk in orde en omdat er een verdieping op was gezet, was het dak sowieso nog goed. Het bescheiden verbouwbudget kon dus in de leuke (lees: zichtbare) dingen gaan zitten.

Dus werd de smalle aanbouw afgebroken, de trap verplaatst, de badkamer naar boven verhuisd, een extra toilet aangelegd en natuurlijk de keuken gesloopt en de indeling boven helemaal veranderd. Dat alles op een budget waarvan de makelaar zei: „Dat kan nooit.” Marina nuchter: „Dat klopte. Natuurlijk liepen we tegen onverwachte kosten aan. Maar de overschrijding van het budget was niet schokkend.”

Dat kwam vooral door Marina’s eindeloze speurwerk. Het bad was een showroommodel, de tegels zijn van een uitlopende collectie, de kranen komen van iemand die per ongeluk de verkeerde had gekocht en een bijzondere spiegel vond ze in Zuid-Limburg via Marktplaats.

Marina: „Die zoektocht naar benodigdheden voor het huis was tijdrovend, maar het moest. We hadden namelijk wel tijd, maar geen geld. Dat zat in de verbouwing.”

Inmiddels is het huis af. Hoewel Marina je dan meteen corrigeert: „Het is nooit af. De inrichting is hier altijd in beweging.” Wie haar blog Veel Woongeluk.nl leest of onder diezelfde titel Marina op Instagram volgt, kan dat beamen.

Eén blik op de blog en je begrijpt ook waarom Marina van een grote tuin droomt, vooral van een grote schuur in die grote tuin. Namelijk om in te kunnen klussen. Want handig is ze tot en met. Zo knutselde ze eigenhandig het verrijdbare ’keukeneiland’ in elkaar met een oude picknicktafel, werkplaatskarren en een oude keukenkast!

Bewoners

Marina van Maanen en Jochem van der Hout

Oppervlakte

110 m2

Woz-waarde

€225.000

Kamers

4