Nieuws/Lifestyle
1336843
Lifestyle

Binnenkijken

Kunst tussen de koeien

Niets leuker dan gluren bij de buren! Wat hebben zij wat u niet heeft en wat heeft u wat zij niet hebben? Onze styliste Berber Govaars kijkt deze week binnen bij de familie Voorhuis uit Nieuwerbrug aan den Rijn.

’Waar gaan we in hemelsnaam wonen?” Dat was de grote vraag toen Nicolette Brink en Martijn Voorhuis twintig jaar geleden in Woerden terecht kwamen. Martijn had er een bedrijf overgenomen, dus werd het tijd om de grote stad te verlaten.

Rondjes rijden

Wat doe je dan in een tijd zonder Funda? „Rondjes rijden in de omgeving”, zegt Nicolette. „Bij deze boerderij stond een te-koopbord in de tuin. Het klopte helemaal. De boer had zijn land verkaveld en trok weg. Ik had een kantoor aan huis en ruimte voor een au pair nodig. Hier stonden behalve de boerderij ook een koetshuis en een stal en een school aan de overkant van de weg. Ideaal!”

Maar twintig jaar en vier uitgevlogen kinderen – op een dochter na – later wordt het grote huis te veel huis. „Het is simpelweg te groot aan het worden”, vertelt Nicolette. „Bovendien stop ik met mijn bedrijf aan huis als kunstadviseur. Daarmee komen de verbouwde stal en het koetshuis leeg te staan.” Dat verklaart ook de indrukwekkende kunstverzameling die het huis nog meer stijl en karakter geeft.

'Naar zee'

„Momenteel wonen we midden in het groene hart, nu wil ik naar zee”, droomt Nicolette hardop, want concrete plannen zijn er nog niet. „We hebben geen haast. Slechts vier jaar geleden hebben we het huis een update gegeven, onder meer een nieuwe keuken. Daarvan wil ik best genieten totdat het verkocht is!”

Mooi tussen het groen wonen verveelt nooit! De koeien van de buurman spieken af en toe vanuit de boomgaard en de honden Gijs en Ted hollen zó het land in. „Hoewel dat niet altijd praktisch is met de nieuwe lichte vloer”, lacht Nicolette.

 

---

Tip 1

Een groot gevaar van kunst kopen  is dat mensen compromissen sluiten om iets te vinden dat ze samen mooi vinden. Dat pakt nooit goed uit. Verdeel liever het budget in tweeën en koop ieder kunst die je echt raakt.

Tip 2

Koop nooit een kunstwerk bij de kleur van de bank! Perfectie is saai. Het mag best schuren.

Tip 3

Veel mensen hangen kunstwerken te hoog. Houd het middelpunt op ongeveer 1,50 meter. Dat de werken op verschillende hoogtes komen te hangen, maakt niets uit. Lijsten op één hoogte zorgen juist voor een onrustiger beeld.

 

---

Dit blijft!

Een gigantische woning vol prachtige kunst en toch niet weten welk werk in de volgende woning komt te hangen! Nicolette: „Er is zoveel waarop ik echt dol ben. Er is inderdaad kans dat het niet allemaal gaat passen als we kleiner gaan wonen. 

Dan sla ik het op of het komt uiteindelijk bij de kinderen terecht. Ik maak me daar geen zorgen om. Maar ik hoop dat er een plekje is voor de glazen tafel met bronzen engelen van Marianne Aartsen uit Maastricht. Het was het allereerste werk dat ik kocht. Een meubel als kunstwerk.”

---

Berbers analyse

Al die kunst geeft deze boerderij meteen een heel bijzonder tintje. Wat aan het huis van Nicolette en Martijn opvalt, is dat er echt overal kunst hangt. Tot in het toilet aan toe! Bovendien is het divers qua soort werk, kleurgebruik en stijl. Nicolette is er duidelijk over: „Kunst en kunst vloekt nooit met elkaar. Eenheid is juist saai.” Dat lucht op. Koop gewoon wat je mooi vindt.

Houd de verhoudingen een beetje in de gaten. Heb je grote wanden, ga dan voor groot werk. Collages zijn ook leuk, maar doen altijd enigszins af aan de individuele kunstwerkjes. Een goede belichting kan trouwens van een kindertekening nog kunst maken Hang een spot nooit recht boven een kunstwerk. Dat zorgt voor een lelijke schaduwwerking, vooral op werken met een structuur. Gebruik een niet te felle lichtbron, subtiliteit maakt het verschil.

---

Bewoners

3 (jongste dochter nog thuis)

Huisdieren

2 honden

Duurzaam

Dubbelglas en luchtverwarming

Woongenot

10

Prijs

€1.295.000

Woonkamer

35 m2

Kamers

9; 3 badkamers

Favoriete plek

In vensterbank bij keuken

Toiletten

4

Spiegels

12

Duurste meubel

B&B Italia bank

Goedkoopste meubel

Opstapkrukje Ikea

Woonstijl

Praktisch leven met kunst