Nieuws/Lifestyle
1347178
Lifestyle

Oud en nieuw in Berlijn

De Duitse hoofdstad biedt voor bijna iedereen iets wils. Nieuw en oud, hip en traditioneel, massaal en knus: je vindt het in Berlijn. Een paar tips voor potentiële Berlijn-gangers.

 

De Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur vormde decennialang het bekendste symbool van de Koude Oorlog. De muur werd in 1961 tussen West- en Oost-Berlijn gebouwd. In 1989 begon de afbraak. Op verschillende plaatsen in de stad zijn er originele delen van terug te vinden.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor vormt het gezicht van Berlijn. De oude stadspoort doorstond het oorlogsgeweld en staat symbool voor de Duitse eenwording. Op een zonnige dag is het plein voor de poort een heerlijke plek om op een terras te zitten.

 

Fernsehturm

Voor een overweldigend uitzicht over de stad is een bezoek aan de 368 meter hoge televisietoren een aanrader. De Fernsehturm aan de Alexanderplatz is het hoogste gebouw van Duitsland. Het ronddraaiende uitkijkplatform met restaurant hangt 203 meter boven de grond.

Checkpoint Charlie

De bekendste controlepost langs de Berlijnse muur. Hier stonden de Amerikanen en Russen lijnrecht tegenover elkaar. Bij het punt is ook een museum ingericht waar de verhalen over de Koude Oorlog worden verteld.

 

Tiergarten

Berlijn heeft zijn eigen Central Park, namelijk Tiergarten. Vijfmaal zo groot als ons eigen Vondelpark en het stadspark wordt doorkruist door de Strasse des 17 Juni, de laan waar grote festiviteiten plaatsvinden en die doorloopt naar de befaamde Siegessäule. Vanaf de Brandenburger Tor loop je zo het park in.

 

Ook zo'n zin gekregen om naar Berlijn te gaan? Bekijk dan nu onze speciale lezersreis naar de Duitse hoofdstad, met ondermeer een wandeling met Telegraaf-correspondent Rob Savelberg!