Lifestyle/Culinair
1350671188
Culinair

Recept van de dag: aardappelcake met bacon

Van de week was St. Patrick's Day en een paar lezers zouden meegaan, proeven in het Amstelhotel. Had me zo verheugd op een goeie pint Stout en wat stew of ander lekkers dat de chefs daar wilden klaarmaken. Voor de gelegenheid had ik een boek uit de kast gehaald met Ierse recepten. Als we dan toch niet kunnen reizen, dan reizen we toch in onze fantasie?

Het boek: Irish Cooking is uit 1988 en geschreven door Ethel Minoque. Ik zag een leuk en simpel gerecht. Je hebt er een paar gekookte aardappels voor nodig. En wat bloem.

Nodig voor 4 personen:

•90 ml boter

•225 gr zelfrijzende bloem

•zout en peper

•225 gr gekookte en gestampte aardappels

•melk

•boter voor het serveren

•uitgebakken bacon

Bereiding:

Kook de aardappels. Stamp ze even. En laat uitdampen. Zet de oven maar vast aan op 180°C. Kneed de boter met de bloem. Wat zout en peper en dan meng je daar weer de gestampte aardappels door samen met de melk tot je een zacht deeg krijgt. Vorm er een bol van en rol die iets uit. Tot twee centimeter dikte. Snij er punten van.

Bakpapier op een bakblik en dan 25 minuten de hete oven in. Aardappelcakes dus. Dan bak je ernaast wat plakken bacon. En wat boter om erop te smeren. In een beetje Iers huishouden serveren ze er rode kool bij. En als je toch langs het schap komt, neem wat Stout mee.

En dan denken aan de song Ride On van Christy Moore. Dat is nog eens reizen.