Nieuws/Lifestyle
1352597252
Lifestyle

Vijf slimme tips om je energierekening te verlagen

Renée Lamboo laat zien dat geldzaken wél leuk en boeiend kunnen zijn. Op haar site porterenee.nl geeft zij tips over sparen, besparen, beleggen, aflossen en hypotheken. Vandaag vijf handige tips waarmee je zonder al te veel moeite je energierekening flink kunt verlagen.

Natuurlijk doe je de lichten uit in kamers waar je niet bent. Maar je kunt zoveel meer doen om je energierekening flink te verlagen, zeker in dit stookseizoen. Vijf tips die vrijwel geen moeite kosten maar die flink geld schelen.

1. Heb je een eco-stand op je wasmachine? Gebruik die!

Het verbruikt namelijk flink minder water én energie. Een wasje op 60 graden kost 21 cent. Op de eco-stand betaal je gemiddeld nog maar 15 cent.

2. Nog altijd ouderwetse lampen in huis? Vervang die handel!

Led-lampen zijn weliswaar duurder in aankoop, maar 85% zuiniger dan gloeilampen. Ze gaan ook nog eens langer mee. Houdt een gewone lamp het zo’n 1000 branduren vol, een led-lamp gaat maar liefst 15.000 branduren mee.

3. Een lekker warm huis? Zet elke dag de ramen even tien minuten tegen elkaar open.

Frisse, droge lucht warmt makkelijker op dan lucht die al lang in huis hangt.

4. Laat geen warmte ontsnappen.

Kook met de deksel op de pan, laat het raam niet openstaan wanneer de verwarming aan staat. Ben je een theedrinker? Kook dan één waterkoker vol en giet het over in een thermoskan. Daarin blijft het tot twaalf uur lang heet. Zo hoeft de waterkoker niet elke dag tig keer te worden aangezet.

5. Zet de verwarming ’s avonds een uur eerder omlaag.

Het blijft nog lang aangenaam warm en toch bespaar je je een uur verwarmingskosten per dag.

Hoe laag moet die verwarming nu precies ’s nachts? Vijftien graden is perfect. Bij vloerverwarming kun je beter een nachttemperatuur van 17 graden aanhouden.