Lifestyle/Culinair
1358105212
Culinair

Recept van de dag: witte bonensoep

Soms zit ik een halve ochtend alleen maar in receptenboeken te bladeren. Eigenlijk om verhalen en verbanden te zoeken. Of zomaar te genieten want er zijn soms zulke mooie boeken bij. Dat je dat allemaal lezen mag. Het gekke is dat ik er geen honger van krijg, maar een heel voldaan gevoel. In het bladeren zag ik een zinnetje: “Deze soep komt uit de keuken van de ‘Al-Andaluz’, de vroegere Spaanse Moren.” Mijn zus woont in een van die dorpen waar de vroegere Spaanse Moren woonden. Het recept komt uit Kook Karavaan, Kookboek van het jaar, ik denk in 2011.

Nodig voor 6 personen:

•300 gr witte bonen uit glas (of 250 gr gedroogd en dan geweekt)

•1 ui, geraspt

•½ teen knoflook, geperst

•1 theel paprikapoeder, mild

•¼ theel kurkuma

•1 theel komijnpoeder

•½ theel zout

•½ theel peper

•1 vleestomaat, ontpeld

•½ eetl korianderblad, gehakt

•½ eetl peterselie, gehakt

•2 eetl olijfolie

•4 merquez-worstjes

Bereiding:

Het kan met geweekte bonen, maar ook witte bonen uit glas of blik. Fruit uit, knoflook, en specerijen, giet de bonen af en doe ze in de soeppan met de rest van de ingredienten (behalve de olie en de worstjes). Voeg 1 ½ liter water toe en breng aan de kook. Draai laag en laat met geweekte bonen een uur zachtjes koken. Met bonen uit blik, twintig minuten. Doe de worstjes in stukjes erbij, scheut olijfolie en nog een half uur of tien minuten in geval van bonen uit blik of glas.